Lična arhiva
Rasplakala mnoge u sali: Pavlinu Radovanović pažljivo slušali i najmlađi

U Dietikonu kod Ciriha je održana humanitarna manifestacija Igrom i pesmom za KiM, koja je još jednom pokazala da nema ništa lepše i bolje nego kad se Srbi slože. To je potvrđeno uz pesmu i igru, a sve zarad prikupljanja pomoći za našu istorijsku kolevku Kosovo i Metohiju. Na manifestaciji, od sponzora i dobrovoljnih priloga posle liturgije koju je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu služio vladika Teodosije, prikupljeno je 26.680 franaka. Ta sredstva su namenjena Eparhiji raško-prizrenskoj za kupovinu kuće kraj manastira Gračanica.

Idejni pokretač ove akcije bio je Boban Jovanović iz Ciriha, poreklom iz Šilova kod Gnjilana u Kosovskom Pomoravlju, a sa njim su rame uz rame u organizacionom timu bili Dalibor Savić i Svetislav Savić koji su takođe poreklom iz Kosovskog Pomoravlja, kao i 46 volontera.

Srce kuca za zavičaj: Boban Jovanović

– Cilj nam je da svake godine održimo po jednu manifestaciju ovakvog tipa, odgovornost je velika, a kad sve prođe u najboljem redu i kad vidimo koliko smo odziva i podrške imali, srce nam je puno – ističe Boban Jovanović za “Vesti”.

On sa velikim zadovoljstvom navodi da je program manifestacije pratilo više od 900 gostiju.

Posle pozdravnih govora organizatora i episkopa raško-prizrenskog Teodosija, prisutni su mogli da uživaju u anđeoskom glasu Pavline Radovanović iz Orahovca, mlade interpretatorke kosovskih i narodnih pesama, koja svojim nastupima prikuplja novac za svoje Kosovo i Metohiju i za svetinje koje se tamo nalaze. Kada je ona zapevala u prepunoj sali je nastao muk. Osećalo se da pulsiraju emocije sa svih strana, a suze su kvasile lica prisutnih. U programu koji je vodila Jasmina Stoiljković, glumica Narodnog pozorišta iz Prištine, učestvovali su još KUD Kolo iz Badena i KUD Sloga (cicibani) iz Ciriha. Naši umetnici koji žive i rade u Švajcarskoj rado su prihvatili poziv da učestvuju u programu. Pesnikinja Snežana Petrović, članica Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, recitovala je stihove, a vokalna solistkinja Božica Boba Nedeljković iz Sent Galena je još jednom pokazala raskošni talenat.

Veliki odziv: Puna sala u Dietikonu

Došli su i gosti iz otadžbine. Saša Laketić, guslar iz Beograda, svima je razgalio dušu. Zoran Ćirić, predsednik HO Svi za Kosmet, približio je prisutnima rad ove organizacije kojoj je obezbeđeno da svoj ogranak pravno registruje i u Švajcarskoj.

Ambasador Bradić i vladika Teodosije

Pridružuju se diplomate

Boban Jovanović dodaje da mu je izuzetno drago što su ambasador Goran Bradić i Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu, izrazili spremnost da od iduće godine učestvuju u organizaciji. Jovanović navodi da je ponosan što je uspeo da organizuje susret ambasadora Bradića i vladike Teodosija. Ambasador je uručio episkopu novčanu pomoć koju su prikupile diplomate u Ambasadi Srbije.

Istorija motiv za modu

U Dietikonu je predstavljen i novi modni brend iz Beograda – Mati. Brend za savremenu ženu koja zna ko je i odakle je, posvećen je srpskoj kulturnoj, istorijskoj i verskoj baštini, a prva kolekcija nosi naziv “Kada bi kamen progovorio” i inspirisana je motivima sa Kosova i Metohije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here