Tanjug

Britanski profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na zapadnom Balkanu, Džejms Ker-Lindzi smatra da ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije može pokrenuti niz lančanih reakcija na Balkanu i da je teško ostvariva zbog neophodne kvalifikovane većine za promenu Ustava, prenosi Gazeta Ekspres.

Lindzi je u intervjuu za Euronjuz rekao da je ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije vrlo popularna, ali da poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju određeni pad podrške građana. Britanski profesor dodaje i da zagovornici ideje moraju da preciziraju da li će to biti federacija ili konfederacija između Kosova i Albanije.

Glavni problem po njemu je promena člana Ustava, koji zabranjuje Kosovu ujedinjenje sa drugim državama za šta je potrebna dvotrećinska većina.

– Najveća opasnost takve ideje su i lančane reakcije, i zahtevi Albanaca u Severnoj Makedoniji, kao i Srba u regionu – dodao je on.

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindziju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Prethodno je Ramuš Haradinaj najavio da će ukoliko Kosovo ne postane član NATO kao nezavisna država u roku od 4 godine biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Kandidat za premijera Aljbin Kurti izjasnio se da bi glasao “za” ukoliko se raspiše referendum o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime