Printscreen/Youtube

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija kao Podgorička skupština, donela je 26. novembra 1918. godine odluku o ujedinjenju sa Kraljevinom Srbijom, što je bio uvod u proglašenje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Preliminarno jugoslovensko kraljevstvo nastalo je 1918. godine kao Kraljevina SHS spajanjem Kraljevine Srbije, pobednice u Prvom svetskom ratu, i privremene Države Slovenaca, Hrvata i Srba, koja je nastala na teritorijama bivše Austrougarske, obuhvatajući današnje područje BiH i veći deo današnje Hrvatske i Slovenije, kao i Banata, Bačke i Baranje.

Kraljevina Crna Gora je proglasila ujedinjenje sa Srbijom, dok je Vardarska Makedonija već bila deo Srbije pre ujedinjenja.

Na čelu države nalazila se dinastija Karađorđević, koja je prethodno vladala Kraljevinom Srbijom pod Petrom I od 1903. godine (posle Majskog prevrata). Petar I je postao prvi kralj Kraljevine SHS i vladao je do svoje smrti 1921. godine. Nasledio ga je sin Aleksandar I, koji je bio regent.

Aleksandar I, poznat i kao Ujedinitelj, Kraljevinu SHS preimenovao je u Kraljevina Jugoslavija 1929. godine. Na njega je u Marseju 1934. godine atentat izvršio Vlado Černozemski, član Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO).

Kruna je prešla na njegovog jedanaestogodišnjeg sina Petra II. Aleksandrov rođak Pavle vladao je kao princ regent do 1941. godine, kada je Petar II postao punoletan.

Kraljevska porodica prebegla je u London u aprilu 1941. godine, nakon što su zemlju napale sile Osovine. U Londonu je uspostavljena kraljevska vlada u egzilu koju je priznala Velika Britanija, a kasnije i svi saveznici.

Kralj je 1944. godine, nakon pritiska britanskog premijera Vinstona Čerčila, priznao vladu Demokratske Federativne Jugoslavije kao legitimnu. Ovo je ustanovljeno 2. novembra, nakon potpisivanja Viškog sporazuma između Ivana Šubašića (u ime Kraljevine) i Josipa Broza Tita (u ime jugoslovenskih partizana), a bez učešća Srba, koji su stvari i stvorili prvu Jugoslaviju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here