Od 16. juna u Severnoj teritoriji se ukidaju obavezne vakcine protiv kovida za široki spektar zanimanja, kao što su nastavnici, ugostiteljski radnici i kozmetičari. Ovim osobama su do sada trebale tri vakcine da bi obavljale svoj posao.

Prema rečima glavne ministarke, Nataše Fajls, u Severnoj teritoriji se ukida vanredno stanje u javnom zdravstvu i prelazi na “život s kovidom“, jer je posao endemski u zajednici.
Prema podacima nadležnih, čak 73%građana starijih od 16 godina primilo je tri doze cepiva.

Međutim, iako je vlada teritorije ukinula obaveznu vakcinaciju, prema rečima ministarke Fajls, firme mogu da donosu sopstvenu politiku kojom zahtevaju obaveznu imunizaciju.
Istovremeno, ostaje na svakoj firmi odluka da li želi da vrati na posao osoblje koje je izgubilo posao jer se nije vakcinisalo.

Za sada nije jasno da li će radnici u visokorizičnim sredinama, uključujući centre za brigu o starima, bolnice i zatvore, i dalje morati da budu potpuno vakcinisani da bi radili. Nedavno usvojeni zakoni u Severnoj teritoriji daju ovlašćenje glavnom zdravstvenom službeniku (CHO) da daje uputstva u vezi sa kovidom, ako je potrebno.

Na osnovu tog zakona, CHO može da odredi karantin za putnike iz inostranstva i da, na primer,ograniči kretanje u udaljenim zajednicama Aboridžina, ako je potrebno.

Pojedina uputstva CHO ostaju na snazi nakon 16. juna, kao što su izolacija pozitivnih na kovid, zahtevi za testiranje, zahtevida pozitivni testovi budu poznati, kao i dodatna pomoć policiji u sprovođenju uputstava CHO.

Od početka pandemije do danas, u Severnoj teritoriji su preminule 52 osobe od korone. Trenutno se u bolnicama leči 16 obolelih pacijenata, a jednoj osobi je neophodan kiseonik.

Zatvara se karantinski objekat

Odlučeno je i da se centar za vakcinaciju Marara zatvori krajem meseca zajedno s karantinskim objektom u Hauard Springsu. Prema rečima ministarke Fajsl, vlada Komonvelta i Severne teritorije obezbediće, ako bude potrebe, da se objekat u Hauard Springsu ponovo aktivira u bilo kom trenutku, u narednih 12 meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here