Ukida se porez na plate činovnicima

0

 

Poslanici, članovi vlade, funkcioneri, zaposleni u Narodnoj banci, javnim organizacijama i preduzećima, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, od aprila deo onoga što zarade preko 40.000 dinara izdvajaju u poseban fond za pomoć onima koje je ekonomska kriza najviše pogodila.

Na deo zarada od 40.000 do 100.000 dinara oduzima se 10 odsto, a od iznosa preko 100.000 – 15 procenata. Najveća zarada ograničena je na šest prosečnih zarada u zemlji, što je oko 186.000 dinara.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da od Nove godine prestaje da važi Zakon o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, što znači da se plate svih zaposlenih u administarciji vraćaju na prethodni nivo.
 

"Nema povećanja, ali suštinski se vraćaju, jer je kriza na izmaku i nema potrebe da budemo tako rigidni. Visina najvećih plata u javnom sektoru moraće da se uredi nekim podzakonskim aktom", rekao je Dinkić.

Ministar kaže da će prestankom važenja zakona prestati da postoji i poseban fond solidarnosti. Do sada je u njega prikupljeno milijardu i 200 miliona dinara.

Državni sekretar ministarstva finansija Slobodan Ilić rekao je da je do sada isplaćeno oko 614 miliona dinara, najviše za potrebe socijalno ugroženih radnika koji su bili u teškom položaju u preduzećima koja su štrajkovala i u dobrom delu za osobe prilikom raseljavanja ispod Gazele.

U Ministarstvu finansija kažu da su bliži stavu da se ne podužava važenje Zakona o smanjenju zarada u javnom sektoru. Ipak, konačna odluka zavisi od analiza koje su u toku i predloga budžeta za sledeću godinu.

Ako zakon prestane da važi sa isplatom decembarske plate, u budžetu će biti precizirano i kako će se potrošiti sredstva koja budu ostala u fondu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here