EPA

Građani Melburna dočekali su ukidanje policijskog časa pre planiranog roka. Vlada Viktorije donela je odluku u nedelju, pošto je 14-dnevni prosek novih slučajeva zaraze pao na 22,3 dnevno, što je značajno ispod očekivanih 30-50 novih slučajeva dnevno.

I dok je zabrana kretanja u večernjim satima ukinuta, istovremeno su kazne za nedozvoljeno okupljanje utrostručene – sa 1.650 dolara na 5.000 dolara!

Ukidanje policijskog časa je jedna od mera koje je premijer Danijel Endrjuz saopštio u nedelju, kao sledeći korak u rasterećenju ograničenja koja su počela saopštavanjem plana za izlazak iz krize 13. septembra. Ostale mere se nisu toliko “dramatično” promenile na bolje, kao što se to možda očekivalo.

Planirano je da se na posao vrati 27.000 radnika više od prvobitno predviđenog broja. Tako će ukupno 127.000 zaposlenih u različitim industrijama, uz uslov da su njihove firme donele i primenile adekvatan “kovid plan” rada, početi s radom ove sedmice.

Ovi radnici imaju pravo da vežbaju u krugu od pet kilometara od radnog mesta, kao i od mesta stanovanja, dok za ostale i dalje važi pravilo – kretanje samo u radijusu od pet kilometara od kuće.

Ublažavanjem restrikcija s radom će početi otvoreni bazeni, ali uz određena ograničenja. Dozvoljeno je pecanje i planinarenje, ali samo u okrugu od pet kilometra od mesta stanovanja. Takođe, sportski klubovi sa terenima za golf, tenis i kuglanje na travi i dalje ostaju zatvoreni.

Od ponedeljka su dozvoljena druženja do pet osoba na otvorenom prostoru, kao i venčanja uz priszustvo do pet osoba, uključujući mladu, mladoženju, dva svedoka i matičara.

Iako je zabranjeno okupljanje i druženje u kućama, jer su ti prostori od strane premijera Endrjuza ocenjeni kao izuzetno riskantni za širenje virusa korona, novim rasterećenjem su dozvoljene posete jedne osobe po pacijentu, do dva sata dnevno u bolnicama u Melburnu.

Bolnice mogu da odrede svoja ograničenja za posete, što uključuje i jedinice za intenzivnu negu. Građanima Melburna je sada dozvoljeno da idu i kod zubara, ne samo zbog hitnih intervencija.

Od ponedeljka je na snazi i propis da umesto jednog člana istog domaćinstva, sada više njih može zajedno u prodavnicu. Međutim, Endrjuz je istakao da to nije znak da sada cela porodica treba da krene u kupovinu. Ujedno, dozvoljene su i privatne, odnosno pojedinačne inspekcije stanova i kuća za izdavanje ili prodaju.

Kada je reč o mlađima od 18 godina, oba roditelja ili staratelji mogu da ga posete bez vremenskog ograničenja.

Vrtići se ponovo otvaraju, a učenici osnovnih škola dolaziće na nastavu od 12. oktobra. Đaci završnih razreda moći će da prisustvuju predavanjima i ispitima od 5. oktobra, dok studenti fakulteta i VET obrazovnih ustanova mogu da nastave s normalnim pohađanjem nastave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here