Ukinuta vanredna situacija; povratak u Umku i Barič, u Obrenovac samo muškarci

0

Obrenovac: Voda se povlači, ostaje pustoš
 
15:34 – Korisnici mobilnih mreža u Srbiji do danas u 14 sati slanjem poruke na broj 1003 uplatili su 145 miliona dinara za pomoć stanovništvu poplavljenih područja.
15:14 – Kompanija Ninamedia uputila je pomoć ugrozenima od poplava u vrednosti od 500.000 dinara. Direktor Kontrole letenja Srbije i
Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin uplatio je 500.000 dinara
za pomoć nastradalima u poplavama, saopštila je SMATSA.
14:42 – Ministrastvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je danas na građane da se još ne vraćaju u Obrenovac jer je čišćenje još u toku.
13:44 – Materijalna šteta od poplava u domaćinstvima na području Jagodine je između 100 i 110 miliona dinara, izjavio je Branko Ilić iz Komisije za procenu štete u tom gradu.
13:14 – Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod" u Smederevskoj Palanci Miodrag Mihajlović izjavio je da je ta opštini danas dobila vodu, ali da ona i dalje nije za piće.
12:26 – Svi ministri u Vladi Srbije odrećiće se po jedne plate i taj novac će biti uplaćen kao pomoć za ublažavanje posledica poplava, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.
12:11 – Pokrajinska sanitarna inspekcija proglasila je vodu u Sivcu u opštini Kula neispravnom za korišćenje, jer je u uzorcima pronađena bakterija pseudomonas aeruginosa. Ista bakterija je pronađena i u Karavukovu u opštini Odžaci, gde su takođe obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom. Analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji pojačano kontroliše ispravnost vode za piće u područjima ugoženim poplavama, pokazala je da voda u naseljima Morović i Višnjićevo nije za ljudsku upotrebu.
11:39 – Telekom Srbija, Telenor i Vip mobajl neće isključivati pretplatnike iz ugroženih područja koji nisu izmirili dugove. Telekom Srbije je saopštio da je rok plaćanja aprilskih računa produžen do 31. maja, kao i da neće isključivati korisnike koji nisu izmirili obaveze iz ranijeg perioda dok je na snazi vanredna situacija. Telenor je saopštio da je rok za izmirenje aprilskih računa produžio za 30 dana. Uz to je svim postpejd korisnicima Telenora rok za plaćanje aprilskih računa produžen do 31. maja.
11.37 – Do sada pronađena 33 tela u poplavljenim područjima. Za 13 se veruje da su se utopili.
11:22 – Elektroprivreda Srbije saopštila je da su u toku pripreme za normalizaciju proizvodnje struje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) u Obrenovcu koja se očekuje tokom vikenda. U TENT A jutros je stigla parna lokomotiva koja će poslužiti za zagrevanje mazuta koji je neophodan za ponovno pokretanje bloka A 1, snage 210 megavata.
11:27 – Republički štab za vanredne situacije predložio je ukidanje vanredne situacije na teritoriji Republike. Vanredna situacija ostaje u Šapcu i Sremskoj Mitrovici i 16 opština.

 

"Sava je tokom noći bila u blagoj stagnaciji i zabeležen je porast njenog vodostaja od samo nekoliko centimetara, što nije dramatično", rekao je Nikodijević.

 

On je dodao da je za stanovnike Umke i Bariča prestala opasnost i pozvao građane da se "što pre vrate u svoje domove".

 

"U Obrenovcu je uklonjen veliki deo uginule stoke i u ovom trenutku je dozvoljen povratak svim radno sposobnim muškarcima, struja dolazi u određene delove, a još nekoliko dana će se obavljati radovi na vodovodu", naveo je Nikodijević.

 

Prema njegovim rečima, Beograd ima oko 1.000 registrovanih klizišta u čiju sanaciju "gotovo deceniju nije ništa ulagano".

 

"Očekuje se da će se posle obilnih padavina deo tih klizišta pokrenuti i zato je u okviru Štaba za vanredne situacije formirana posebna grupa koja će se baviti popisom svih klizišta i procenom rizika, brojem objekata i ljudi koji su ugroženi", dodao je on.

 

Vodostaji u stagnaciji i opadanju

Kod Zemuna, Pančeva i Smedereva vodostaji se kreću neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. Kod Beograda, vodostaj će biti u stagnaciji i manjem opadanju i kretaće se neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava, a na donjem toku Kolubare kod Obrenovca vodostaji će imati tendenciju sporijeg opadanja. Na Dunavu kod Novog Sada, Slankamena i Banatske Palanke, kao i na Tisi kod Titela, vodostaji su iznad granice redovne odbrane od poplava.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here