Ukočenost i malaksalost

0

Reumatoidni artritis predstavlja hroničnu, progresivnu autoimunu bolest koja uzrokuje oticanje i bol u zglobovima. Uzrok ovog oboljenja još nije dovoljno poznat, napominje se u tekstu objavljenom na portalu Stetoskop. Kod većine pacijenata bolest se razvija između četvrte i šeste decenije života. U generativnom periodu ova bolest dva do tri puta češće pogađa žene, međutim sa starošću se ovaj odnos smanjuje.
Pretpostavlja se da su okidači bolesti mikroorganizmi (bakterije, virusi). Takođe, jedan od uzroka nastanka bolesti su i autoimuni poremećaji u samom organizmu. U nastanku reumatoidnog artritisa značajnu ulogu ima i genetski faktor.
Pre pojave simptoma same bolesti javljaju se nespecifični znaci poput slabosti, brzog zamaranja, gubitka apetita, gubitka telesne težine, rezdražljivosti, depresije, pojačanog znojenja, hladnih i vlažnih ruku i nogu. U ranom stadijumu bolesti prisutni su povremeni bolovi u mišićima, naročito ramenog pojasa, ukočenost zglobova šaka i ručnih zglobova bez vidljivih promena. Posle izvesnog vremena uočava se vretenasti otok nekog malog perifernog zgloba šake i stopala. Otok je bolno osetljiv. Jutarnja ukočenost, bol, otok i ograničena pokretljivost postepeno se pojačavaju. U daljem toku bolesti nastaju otoci i na drugim zglobovima praćeni deformacijama. Ova bolest osim zglobova zahvata i druga tkiva i organe, a manifestuje se pojavom reumatoidnih čvorića, malokrvnošću, ranicama na koži.
 

Promena jelovnika
Stručnjaci savetuju osobama koje pate od reumatoidnog artritisa da u ishranu uvrste maslinovo ulje, beli luk, bademe, voće i povrće, ribu, kurkumu, đumbir, jabukovo sirće, pečurke. Takođe, trebalo bi da redovno vežbaju u konsultaciji sa lekarom.

Bolest je hronična i zahteva dugo lečenje, ali zbog nepoznate etiologije nema adekvatnog medikamenta kojim bi se postiglo izlečenje. Terapija se pre svega zasniva na otklanjanju simptoma i smanjenja zapaljenjskog procesa u organizmu. Opšte mere obuhvataju odmor i imobilizaciju najviše zahvaćenih zglobova. Od medikamenata najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi, a u pojedinim fazama se kratkotrajno primenjuju i kortikosteroidi.
Nedavno istraživanje švedskih naučnika pokazalo je da je preterarni unos soli kod pušača povezan sa više nego dvostruko većim rizikom za obolevanje od reumatoidnog artritisa. Pošto je reč o sistemskoj bolesti, to znači da može da zahvati i druge organe kao što su bubrezi, srce ili pluća, a kod dece čak i oči. Mnogi stručnjaci ovu bolest upoređuju sa višedecenijskim tamnovanjem, jer najteži bolesnici vremenom gube i radnu sposobnost i bivaju trajno vezani za kuću i život u kući. Takođe, pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju povišen rizik od koronarne arterijske bolesti, infekcija i osteoporoze što sve utiče na skraćenje životnog veka.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here