EPA-EFE/Clemens Bilan

Ukrajina i Poljska dogovorile su se da preduzmu zajedničke korake kako bi osujetile realizaciju ruskog projekta “Severni tok 2”, prenose ruski mediji, pozivajući se na saopštenje ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova.

Prema rečima predstavnika Ministarstva, tokom posete šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe Varšavi, strane su diskutovale o saradnji u energetskom sektoru i važnoj ulozi koju te dve zemlje imaju u osiguravanju energetske bezbednosti Evrope.

Ministarstvo je takođe istaklo da dve države nameravaju da i dalje razvijaju trilateralni memorandum između Ukrajine, Poljske i Sjedinjenim Američkim Državama o saradnji u energetskom sektoru u cilju diverzifikacije izvora energije.

Predstavnici Poljske i Ukrajine posebno su naglasili da ruski projekat “Severni tok 2” predstavlja pretnju za bezbednost Evrope u energetskom sektoru i dogovorili su se da spreče njegovu realizaciju.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod gradi se pored “Severnog toka2.

Podsetimo, američki Stejt department uključio je “Severni tok 2” i “Turski tok” u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom “O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija” (CAATSA).

4 COMMENTS

  1. Играјте се ви ,али кад вам Руси заврну гас. Питам се дали ће вам га тад Амери слати поштом или?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here