Tanjug
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba neće učestvovati na sastanku OEBS-a u Severnoj Makedoniji zbog prisustva ruske delegacije, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikoljenko.

“Ukrajinska delegacija neće učestvovati na ministarskom samitu OEBS-a na nivou ministra spoljnih poslova… Ruska Federacija dosledno uništava OEBS zloupotrebljavajući pravilo konsenzusa”, ​​napisao je Nikoljenko na društvenim mrežama.

Podsećamo, prethodno je Rusija dobila poziv da učestvuje na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, radi čega je Severna Makedonija donela odluku da dozvoli prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova iznad zemlje. Nakon toga je i Bugarska otvorila svoj vazdušni prostor u cilju prisustvovanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Skoplju, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske.

OEBS je saopštio da će godišnji sastanak ministara spoljnih poslova 57 država članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) biti održan od 30. novembra do 1. decembra 2023. godine u Skoplju. U saopštenju organizacije je pojašnjeno da će se ovaj godišnji sastanak održati na poziv predsedavajućeg OEBS-a, ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here