pixabay.com
Kijev

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je okrivio Rusiju što Kijevu još nije dostavljen Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

– Moram iskreno da kažem da je glavna prepreka da se Ukrajini odmah dostavi Akcioni plan je to što ne postoji želja da se takav signal pošalje Rusiji – izjavio je diplomata za televiziju ICTV.

Prema rečima Kulebe, u Alijansi ima mnogo onih koji su skeptični prema članstvu Ukrajine i dodao da je zadatak Kijeva da sarađuje sa tim državama.

– Prošle nedelje sam bio u Berlinu gde sam imao sastanak sa svim ključnim političkim partijama, vladom Nemačke i razgovarali smo upravo o ovoj temi – rekao je on.

Ministar se požalio na to da Berlin ima skeptičan odnos prema članstvu Kijeva u NATO-u.

Zaharova: „Još samo i da im plate“

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu ironično prokomentarisala reči predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome da Kijev zaslužuje da ga pozovu u NATO i ne treba da moli za to rekavši: „Još samo i da im plate“ .

Prethodno je Zelenski rekao da Ukrajina zaslužuje da bude ravnopravni član Alijanse među moćnim državama, da je potrebno da je pozovu i da ne bi trebalo za to da moli.

– Zelenski je izjavio da Ukrajina nema nameru da ‘moli’ da je NATO primi. Lider Ukrajine smatra da bi trebalo da Kijev dobije poziv kako bi postao član Alijanse. Još samo i da im plate? – napisala je ona.

Lideri NATO su juče na samitu u Briselu podržali pravo Ukrajine i Gruzije da pristupe Alijansi i istakli značaj sprovođenja reformi. Oni, međutim, nisu naznačili rok mogućeg pristupanja te dve zemlje toj vojnoj organizaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here