EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Šef ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Leonid Kravčuk zapretio je Rusiji „radikalnim koracima“ ukoliko ne prizna da učestvuje u sukobu u Donbasu.

– Ukoliko Rusija i dalje bude insistirala na tome da nije strana u sukobu već samo posmatrač, i ukoliko bude tražila bilo kakve razloge da blokira naše pregovore onda se može reći da je situacija u ćorsokaku i da se to može promeniti samo radikalnim koracima. Naša delegacija sada razmišlja o mogućim predlozima – rekao je Kravčuk za televiziju „Ukraina 24“.

Prema njegovim rečima, Rusija „ne želi mir u Donbasu, već želi da situacija bude kao što je i danas“.

– Tražićemo da se deluje ne na osnovu sporazuma koji već postoje, nego da se traže drugi sporazumi, odnosno treba preduzeti korake. Prvo – priznajemo da je situacija u ćorsokaku i da ta situacija treba da se promeni na osnovu novih, naglašavam – novih pristupa i dokumenata koje treba da oformimo i, oslanjajući se na njih treba ići napred. To je veoma radikalan korak – rekao je Kravčuk.

Takođe je naglasio da Ukrajina neće dozvoliti Rusiji „da radi šta želi“.

– Učinićemo sve da Rusiju postavimo u okvire međunarodnog prava i da ona ispunjava te norme – poručio je ukrajinski predstavnik.

Podsetimo, Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13.000 ljudi postali su žrtve sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here