Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Ukrajinske snage bezbednosti započele su ispitivanje elektronskog oružja strane proizvodnje u Donbasu, rekao je novinarima predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponjenko.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, ovo oružje već se ispituje u zoni Operacije združenih snaga u jedinicama 59. i 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine – precizirao je oficir.

Prema njegovim rečima, uz pomoć ovog oružja ukrajinske snage bezbednosti prikriveno blokiraju rad bespilotnih letelica Specijalne posmatračke misije OEBS-a u pravcima Svetlodar i Debaljcevo u Donbasu, kako bi isključili video snimanje kršenja oružanih snaga Ukrajine.

– Danas je godinu dana od samita ‘Normandijske četvorke’ na kojem je odlučeno da se preduzmu hitne mere za stabilizaciju situacije u Donbasu. Međutim, uporedo sa tim, ukrajinske vlasti nastavljaju da dobijaju vojnu pomoć od svojih stranih partnera – dodao je Filiponjenko.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio da će ukrajinska vojska uskoro dobiti elektronske puške strane proizvodnje za borbu protiv bespilotnih letelica u Donbasu.

Rusija je više puta upozoravala na planove za isporuku oružja Ukrajini, jer će ovaj korak samo dovesti do eskalacije sukoba u Donbasu. Kako je više puta izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, spoljno snabdevanje Ukrajine oružjem neće doprineti rešavanju krize u Donbasu i primeni Minskih sporazuma.

Većina evropskih političara izjasnila se protiv isporučivanja oružja Ukrajini. Bivši predsedavajući OEBS-a, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je isporuka oružja Ukrajini vrlo rizičan i kontraproduktivan put za izlazak iz krize.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here