EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Izjava bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kravčuka o tome da Kijev priprema „odlučne korake“ protiv Rusije zbog situacije u Donbasu je diplomatska priprema vojne provokacije, rekao je zamenik šefa Komiteta za poslove ZND ruske Državne dume Konstantin Zatulin.

– To je sastavni deo te eskalacije na kojoj radi ukrajinska vlast, nadajući se da će je u tome podržati nova američka administracija, i pod uticajem te administracije, i drugi učesnici ‘normandijskog formata’ – Francuska i Nemačka, a posebno Nemačka. Reč je o revidiranju sporazuma iz Minska, što je započeto odmah nakon njihovog potpisivanja – rekao je Zatulin.

Kako kaže, sve što se događa treba razmotriti kompleksno, počevši od napada Ukrajine na ruski jezik, napada na opoziciju, progona neistomišljenika, zatvaranja televizija.

– To je diplomatska priprema vojne provokacije kojom bi trebalo da pokrenu podršku Ukrajini i postignu svoj cilj prisiljavanjem Donjecka, Luganska i Rusije… na kapitulaciju – smatra zvaničnik.

Međutim, kako je rekao, taj plan ima mnogo mana.

– Mislim da će Rusija staviti veto na ta rasuđivanja Kravčuka i to je sve – zaključio je Zatulin.

Oglasio se i šef integracionog komiteta „Rusija – Donbas“ Andrej Kozenko, koji zahteva da Kravčuk objasni svoje reči o „radikalnim koracima“ protiv Rusije.

– Njegova izjava zvuči kao ultimatum, opasnost po bezbednost Rusije i ratna opasnost. Ovakve stvari ne treba da ostanu bez reakcije – smatra Kozenko.

Prema njegovim rečima, pokušaji Ukrajine da istovremeno sedi na dve stolice – i ratuje u Donbasu i formalno učestvuje u pregovorima, navodno nastojeći da reši sukob – bila je i ostala jedina strategija Kijeva.

– To neće dovesti ni do čega dobrog, i u tome se slažem sa Kravčukom – precizirao je Kozenko.

Za početak, Ukrajina treba da se odluči da li želi rat i uništavanje stanovništva koje govori ruski u Donbasu ili je ipak spremna na kompromis radi mira.

– Samo se u drugom slučaju može govoriti o daljim pregovorima. Pritom, pre svega ipak treba ispoštovati zahteve Minskih sporazuma i realizovati obaveze koje je Kijev preuzeo na sebe i ne odustajati od njih iz izmišljenih razloga – poručio je Kozenko.

Podsetimo, šef ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Leonid Kravčuk zapretio je Rusiji „radikalnim koracima“ ukoliko ne prizna da učestvuje u sukobu u Donbasu. On je naglasio da Ukrajina neće dozvoliti Rusiji „da radi šta želi“.

Podsetimo, Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here