pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ratna mornarica Ukrajine priprema se za vojne operacije sa Rusijom i namerava da vrati Krim, izjavio je komandant mornarice, kontraadmiral Aleksej Neižpapa za list „Dumska“.

– Biće mnogo gubitaka – i kada je reč o našim vojnicima i civilima – rekao je Neižpapa.

On je istakao da Kijev očekuje napad ruske vojske na Hersonsku oblast s ciljem da puste vodu iz Dnjepra na Krim.

– Naše jedinice se pripremaju za takve akcije. Ne mogu otkriti sve planove – rekao je Neižpapa i otkrio detalje da domet raketnog sistema „Neptun“ omogućava da se sa teritorije Ukrajine gađaju prilazi Sevastopolja.

Ukrajinski kontraadmiral je dodao da će signal sukoba biti pokušaj Rusije da obnovi Severni krimski kanal na poluostrvu.

Ranije je Ukrajina obezbeđivala do 85 odsto potreba Krima za svežom vodom preko Severnog krimskog kanala iz Dnjepra. Međutim, nakon ujedinjenja Krima i Rusije, Ukrajina je u potpunosti prekinula isporuku vode iz Dnjepra.

Ukrajinski političari odbijaju da uspostave isporuke vode na rusko poluostrvo, ali redovno objavljuju da Rusija ima „nameru da zauzme Severni krimski kanal“.

Krstarica „ubica nosača aviona“ ostaje nezavršena

On je takođe objasnio zašto je Kijev odustao od završetka izgradnje krstarice „Ukrajina“.

– Što se tiče krstarice ‘Ukrajina’, doneta je odluka da neće biti deo Ratne mornarice. To je okeanski brod starog sovjetskog projekta. Svi sistemi naoružanja kojima je bio opremljen su ruske proizvodnje. Sama krstarica je jedna velika meta i ništa više – objasnio je kontraadmiral.

On je dodao da je krstarica bila zamišljena kao „ubica nosača aviona“, kao što je uništavanje udarnih grupa nosača aviona SAD.

– Mi nemamo takve zadatke tako da ga ne možemo koristiti u skladu sa namenom. Mi treba da uništavamo ruske brodove, a oni još nemaju takve nosače aviona. Zbog toga Ukrajini nisu potrebni ‘ubice nosača aviona’ – istakao je Neižpapa.

Izgradnja četvrte krstarice projekta 1164 „Atlant“ pod nazivom „Admiral flote Sovjetskog Saveza Lobov“ započeta je 1984. godine. Nakon šest godina brod je spušten na vodu, a bio je izgrađen 75 odsto. U vlasništvo Ukrajine prešao  je 1993. godine, te je dobio naziv „Ukrajina“.

Nakon tri godine izgradnja broda je obustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava. Krajem 2017. godine Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da im nije potrebna takva krstarica.

Važno je istaći da ukrajinska mornarica poslednjih godina ima ozbiljnih problema. Stari brodovi postepeno se povlače iz upotrebe, dok za nove nemaju sredstva. Međutim, Kijev aktivno kupuje strane brodove koji se više ne koriste. U septembru prošle godine Obalska straža SAD predala je Kijevu dva patrolna broda Drummond (WPB-1323) i Cushing (WPB-1321), koji su napravljeni 1988. godine.

8 KOMENTARA

  1. Ако им овакав комадује војском, нека је Украјини Бог на помоћи.

  2. Te namere bi upalile samo kod pijanog Jeljcina. Ipak, hvala na pomoci. Citava Ukrajina ce biti slobodna a sluge ce biti proterane preko granice.

  3. eto nam samo jedog primerka glupih politicara
    ali u drugom smislu scenarija oni ustvari zele da provociraju rusiju
    da prisvoji ukrainu jer su videli da sa zapadom nema nista dobro za ukrainski narod

  4. Samo se vi nacionalisti Ukrajine pravite ludi i čačkajte RUSKU MEČKU. Jedared mora da se oslobodi Ukrajina od vašljivaca koji gledaju u SAD kao u sunce. E tu vam neće pomoći budite sigurni. Ako dođe Rus uzeće vam sve a vi NACISTI UKRAJINE IGRAJTE SE VATRE. Jedno će vam ostati budite sigurni vi nacisti Ukrajine biće te svi prebačeni u Černobil to vam ja garantujem. Vi ste se zaboravili da je Staljin sve Ukrajnske neprijatelje raseljavao i ponova dižete glavu. Bolje vam je da budete mirni i da se spoji jedared i za uvek ukrajina u Rusiju. U koliko i dalje budete igrali vatra budite sigurni da neće biti kao MAJDA u Kijevu. Dobro je to bar da isproba moderne pomornice Rusija koja ih već poslala svuda gde vi mislite da će te poslati vaše konzerve Koje ste dobili od SAD.

  5. Gde će te vi da se borite protiv super sile sveta. Draga braćo ukrajinci nije to baš zdravo sa vaše strane da bude ukrajina u crno obučena.Okrente se vi neiskorišćenom i još nedotaknutom bogatstvu. Šta će vam rat kada ste u napred izgubili!! Svaki vaš brod ili krstarica biće potopljen to vam ja garantuje. Gotovo je sa Donbasom samo je ostalo dani i sati odbrojani. Pomirite se jačem bratu biće bolje za nedužne ukrajince.

  6. Samo zapadni deo Zakarpatski je protiv Rusije, katolici sa manjim procentom pravoslavaca, a ostalih 90 posto su za Rusiju i pricaju Ruski… Sve i da dodje do rata , Ukrainci Ce podrzati Ruse jer je to jedan narod pravoslavni… Samo sto je velika korupcija i politicari su pod uticajem zapada… Ukrainci su divan narod i pojedinci ne znaju ni na karti naci Ukrajinu a pisu gluposti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime