Ukrajina testira Putina: Migovima ubijaju proruse

0

I novi predsednik Ukrajine nastavio je "antiterorističku akciju" na istoku zemlje, stradalo na desetine civila
 

Krvavo poprište prvog testa kojim Porošenko opipava puls Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu tokom prethodna dva dana bio je međunarodni aerodrom „Sergej Prokofjev“ u blizini Donjecka. Njega su prorusi zauzeli u ponedeljak, dan nakon pobede ukrajinskog kralja čokolade na izborima koje su regioni Donjecka i Luganska bojkotovali.

 

Moskva za dijalog

Putin je u saopštenju poslatom iz Kremlja juče pozvao na hitno obustavljanje „kaznene“ ukrajinske vojne operacije protiv proruskih aktivista na istoku zemlje i na pregovore između Kijeva i njih. U prvom komentaru o Ukrajini posle predsedničkih izbora, Putin je u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem rekao da bi miran dijalog između Kijeva i regionalnih predstavnika pomogao u naporima da se reši kriza. Istovremeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Kijev da hitno okonča nasilje u Ukrajini.

Za razliku od prethodnih takvih slučajeva, ukrajinska vojska ovog puta nije se ustezala od žestokog direktnog napada na proruske borce. Nakon ultimatuma prorusima da polože oružje, ukrajinski avioni „su-25“ i „mig-29“ napali su aerodrom na koji se kasnije spustio i helikopter sa specijalcima. Iako ni juče posle velikih borbi nije bilo nezavisne potvrde da li su ukrajinske snage uspele da uspostave kontrolu nad aerodromom, po svemu sudeći pošlo im je za rukom da potisnu deo proruskih trupa prema samom gradu Donjecku, uz velike ljudske žrtve.

 

Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck tvrde da bi broj poginulih u ofanzivi mogao da dostigne 100 ljudi, a od toga je oko 30 boraca stradalo u kamionu „kamaz“ koji je pogodila ukrajinska artiljerija. Denis Pušilin, predsedavajući Vrhovnog saveta otcepljene oblasti, naveo je da među žrtvama ima i oko 50 civila. Agencija Rojters prenela je da se ukrajinske snage bezbednosti drugi dan zaredom bore s proruskim aktivistima u Donjecku i da je vlada Ukrajine saopštila da će nastaviti s vojnom ofanzivom „sve dok nijedan terorista ne ostane na ukrajinskoj teritoriji“.

 

Na autobuskoj stanici u blizini aerodroma vozači su novinarima rekli da su morali da pronalaze nove rute kako bi izbegli pripadnike ukrajinske vojske. Lokalno stanovništvo besno je na vlasti u Kijevu zbog onoga što zovu vojnim napadom na njihovu otadžbinu.

– Oni nas zovu teroristima, a oni su ti koji su došli na našu zemlju da se bore – kaže vozač Vadim Vojt.

 

On navodi da je učestvovao u borbi protiv ukrajinskih trupa prošle nedelje kod grada Volnovake. Ovakav početak predsednikovanja Porošenka, koga zbog velikog udela u konditorskoj industriji zovu ukrajinskim kraljem čokolade, verovatno ne bi bio moguć da su ruske trupe ostale na pozicijama uz granicu Ukrajine na kojima su se doskora nalazile, ali i na koje bi mogle da se vrate.

 

Pročitajte još:

Da li je moguć prekid sukoba na istoku Ukrajine?

* U Donjecku policijski čas, Ukrajinci povratili aerodrom

* Porošenko: Okončaću rat u Ukrajini

* Ukrajinci pobili civile u Slavjansku

* Haos u Donjecku: Ofanziva ukrajinskih snaga, više od 100 mrtvih

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here