commons.wikimedia/Kiyanka
Crkva Hristovog Vaskrsenja na Krimu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba objasnio strategiju u tri koraka ukrajinskih vlasti za „vraćanje“ Krima, prenosi „Radio NV“.

Kuleba je rekao da o ovoj temi razgovara sa predstavnikom predsednika u Republici Krim Antonom Korenevičem i da sa njim razvija „strategiju, koncept i viziju okupiranog Krima“.

– Prvi zadatak je kako zadržati okupirani Krim na strateškom dnevnom redu, da se ovo pitanje ne bi zaboravilo. Drugo je kako osiguravamo efikasnost sankcija protiv Krima. Treće, koje dodatne međunarodne instrumente možemo privući kako bismo izvršili pritisak na Rusiju – precizirao je diplomata.

Napomenuo je da postoji još nekoliko zadataka, od kojih je strateški „kako će Krim biti vraćen Ukrajini“.

– Apsolutno sam uveren da će se to dogoditi. To nije diplomatska fantazija, već potpuno pragmatična računica – rekao je Kuleba i dodao da tim ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova i drugih institucija zemlje stalno rade na tom planu.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je konačno zatvoreno.

5 KOMENTARA

  1. Zahvalite se tim medjunarodnim instrumentima, vasim „prijateljima“ i uzdanicima. To nije sve sto ste izgubili. Kad sve izgubite onda ce sve biti vase, jer ce te se vratiti kuci – svojima. Kako vam stranci mogu biti drazi i blizi od vase brace? Najpre zatvoriti granice i pohvatati one koji su se bespravno obogatili na ledjima sirotinje, sve im oduzeti, javno povesati za noge i osvestiti narod – povratiti mu veru u buducnost.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime