EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Iako države sa nerešenim teritorijalnim i unutrašnjim sporovima ne mogu da računaju na članstvo u ovoj organizaciji, za trenutak se učinilo da Ukrajina može, nakon izjave Jensa Stoltenberga, generalnog direktora Severnoatlantske alijanse, u kojoj je rekao da su se zemlje saveznice složile da će Ukrajina postati članica.

Međutim, eksperti su saglasni da ne postoje nikakve šanse da Ukrajina postane nova članica Severnoatlantske alijanse. Aleksandar Špunt, generalni direktor Instituta za političku analizu, ističe da NATO ne prima u članstvo države sa nerešenim unutrašnjim konfliktima, Sputnjik.

– NATO je pre svega vojni blok i nije mu potrebna zemlja koja vodi vojne operacije na svojoj teritoriji. Dok konflikt postoji, članstvo se ne može razmatrati. Sa druge strane, postavlja se pitanje — šta će NATO dobiti od pristupanja Ukrajine Alijansi? Moćnu vojsku? Ne baš. Ili mogućnost da razmesti svoje radare ili vojne sisteme u blizini ruskih granica? Mi živimo u 21. veku i to nije tako važno – rekao je Špunt.

Špunt dodaje da reči Jensa Stoltenberga ne treba uzimati za ozbiljno. On tvrdi da je generalni direktor NATO-a politička figura koja ne donosi suštinske odluke i ne rešava vojna pitanja; njegov osnovni zadatak unutar ove organizacije je da lepo govori i da održava dobre odnose sa svima.

Pored unutrašnjih i teritorijalnih sporova, Ivan Konovalov, vojni ekspert i politikolog, navodi i prirodu ove organizacije, kao još jednu prepreku ukrajinskom članstvu.

– NATO je organizacija koja donosi odluke na bazi konsenzusa. Ako Ukrajina i postane članica NATO-a, to će izazvati raskol unutar vojnog bloka. Postoji veliki broj država članica koje ne žele da vide Ukrajinu u svojim redovima. Ako je i primer, to znači da SAD vrše pritisak na NATO, a to nagoveštava da se Alijansa raspada – navodi Konovalov.

Ko bi bio protiv?

Konovalov je apsolutno uveren da bi Italija, Grčka, Slovačka, pa čak i Poljska bile protiv njenog članstva. Poljska zahteva od Ukrajine da reši problem sa banderovcima, nacionalistima koji su krivi za genocid nad poljskim narodom tokom Drugog svetskog rata. A umesto toga u Ukrajini imate ulice sa imenima glavnih vođa ovog pokreta – rekao je Konovalov.

Mnogi eksperti smatraju da je ovakva izjava Stoltenberga samo pokušaj da se izađe u susret američkim željama, ali da realne osnove za članstvo Ukrajine u ovom vojnom bloku ne postoje. NATO se nalazi pod vojnom kontrolom SAD, kojima Ukrajina kao takva nije potrebna, ali je posmatraju kao instrument za vršenje pritiska na Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here