pixabay.com

Osumnjičeni organizator operacije krađe i uklanjanja murala svetski poznatog britanskog stensil umetnika Benksija u ukrajinskom gradu Hostomelu mogao bi da se suoči sa zatvorskim kaznom od 12 godina ako bude proglašen krivim, saopšteno je danas iz ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Benksijev umetnički mural, žena u haljini sa gas-maskom i aparatom za gašenje požara, skinut je 2. decembra sa jednog uličnog zida u gradu Hostomelu, potvrdili su ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, umetničko delo renomiranog britanskog umetnika je bilo procenjeno na preko 9 miliona grivni (243.900 dolara).

“Kriminalci su pokušali da prenesu ovaj grafit pomoću drvenih dasaka i polietilena. Zahvaljujući dojavi građana, intervenciji policije i drugih snaga bezbednosti, kriminalci su uhapšeni, a mural je vraćen na svoje mesto”, navodi se u saopštenju policije.

Benksi je potvrdio da je naslikao murale u šest ukrajinskih gradova oko kojih su vođene teške borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here