EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Rizik od sveopšteg oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine izuzetno je visok i postaje predmet ozbiljne rasprave u Rusiji, upozorila je Moskva, pošto se međunarodne tenzije na ratom razorenom regionu povećavaju iz dana u dan. Istovremeno, Ukrajina poručuje da je u toku priprema invazije, čiji epilog može biti samo – rat.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je “količina neprijateljstava u Ukrajini i dalje velika”, što je predmet posebne brige.

Prethodno je Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije, saopštila da postoje dokazi da Kijev značajno pojačava prisustvo vojske u regionu Donbasa.

– Prema nekim izveštajima, broj vojnika u zoni sukoba već dostiže 125.000 ljudi. Ovo je, ako neko ne zna, polovina celokupnog sastava Oružanih snaga Ukrajine – istakla je ona.

Zveckanje oružjem

I dok ruska strana upozorava na gomilanje vojske suprotne strane, Ukrajina je prošle nedelje izašla u javnost sa potpuno istim tvrdnjama. Ukrajinska obaveštajna služba objavila je mapu na kojoj se navodno nalazi detaljan plan ruske invazije. Kako su poručili ukrajinski obaveštajci, napad će se dogoditi početkom naredne godine.

Prema mapi koja je objavljena, ruske snage se infiltriraju duboko u Ukrajinu sa severa, istoka i juga. Ukoliko do invazije zaista dođe, to bi bila mnogo krvavija operacija od zauzimanja Krima 2014. godine, upozorili su agenti ukrajinske službe.

Kremlj je poslao 92.000 vojnika na svoju zapadnu granicu i mogao bi da pokrene višestruku ofenzivu u januaru ili februaru, rekao je za “Military Times” Kirilo Budanov, ukrajinski šef obaveštajne službe.

Budanov smatra da je prioritet Moskve povećanje unutrašnjeg pritiska na ukrajinsku vladu putem kampanja koje šire dezinformacije. Ipak, Rusija će pribeći vojnom napadu ukoliko taktika rata dezinformacijama ne dovede do promene vlasti u Kijevu.

– Žele situaciju unutar zemlje da učine što opasnijom i težom i izazovu promenu vlasti. Ako to ne mogu da urade, onda će vojne jedinice obaviti svoj posao – upozorio je Budanov.

Nije trebalo dugo vremena da i Rusija iznese slične informacije, pa se trenutno vodi rat na nivou procurilih vojnih planova.

Kremlj je kategorično odbacio tvrdnje vojnog bloka predvođenog SAD i izveštaje zapadnih medija da Moskva gomila svoju vojsku duž granične linije sa Ukrajinom, nazivajući te tvrdnje “histerijom”.

Diplomate: Rat bi bio katastrofa nezapamćenih razmera

Ukoliko zaista dođe do rata između Rusije i Ukrajine, to bi označilo tragediju nepopravljivih razmera za Ukrajinu, Rusiju, ali i celu Evropu, ocenili su nedavno sagovornici Nova.rs.

– Rusiji treba unutrašnja injekcija za angažovanje ljudi, da ih malo smiri zbog krize, sankcija od 2014. godine i korone. Mislim da ne bi trebalo da se poseže za drastičnim merama, znatiželja je zadovoljena time što je dato da Rusija sredi Lukašenka i napravi neki mir, Zapad to neće dirati. Bačena je koska da se glođe i da ljudi imaju čime da se zabave – rat sada ne treba tu nikome – ističe Jelica Kurjak, ambasadorka Republike Srbije u Rusiji u periodu od 2008. do 2012. godine.

Kada bi obe strane uložile u mir, koliko u rat, problema ne bi ni bilo, ističe diplomata Srećko Đukić.

– U današnjem svetu ništa nije isključeno, ali bih hteo da zdravorazumski kažem da se to neće desiti jer bi to bila tragedija nepopravljivih razmera za Ukrajinu, Rusiju i celu Evropu. Kada bi se u miroljubivo rešenje ukrajinskog problema ulagalo samo pola snaga u Moskvi i Kijevu, koliko se ulaže u svađe, rasprave, produbljivanje raskola i mogući rat – ukrajinski problem bi davno bio rešen – ocenio je Đukić.

Zelenski: Hajde da razgovaramo

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na direktne pregovore sa Rusijom da bi se “zaustavio rat” na istoku.

“Moramo da kažemo istinu, da nećemo moći da zaustavimo rat bez direktnih pregovora sa Rusijom”, rekao je Zelenski u Parlamentu Ukrajine.

On je dodao da se “ne plaši direktnog razgovora” sa ruskim predsednikom  Putinom, koji se zasad nije oglašavao o ovoj temi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here