EPA-EFE
Poljski graničari

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski izjavio je da će u slučaju scenarija “veštačkog” kretanja migranata ka granici njegove zemlje reakcija snaga bezbednosti biti oštra.

– Ne isključujemo mogućnost takvog scenarija i na ukrajinskoj granici, zato će odgovor i reakcija ukrajinskih organa za održavanje javnog reda i mira biti prilično gruba i jasna – upozorio je Monastirski.

Istovremeno je saopštio da će Ukrajina udvostručiti broj graničara na državnoj granici zbog opasnosti od nelegalne migracije iz Belorusije.

– Takođe će biti angažovane ozbiljne rezerve Nacionalne garde i Nacionalne policije koje će se nalaziti u blizini granice. Radi se o njihovom raspoređivanju tamo… Takođe će biti aktivne mobilne grupe koje će se kretati duž granice u cilju otkrivanja nezakonitog prelaženja granice – saopštio je ministar.

Kako je dodao, u najskorije vreme će u pograničnim regionima sa Belorusijom biti angažovane jedinice teritorijalne odbrane radi izvođenja vežbi u slučaju ulaska nelegalnih migranata na teritoriju Ukrajine.

Prema rečima zamenika ministra unutrašnjih poslova Evgenija Enjina, migrantska kriza može da eskalira u svakom trenutku.

– Našu granicu će obezbeđivati oko 8.500 vojnika. Prvenstveno se radi o državnoj pograničnoj službi, pripadnicima Nacionalne garde, Nacionalne policije – rekao je Enjin.

Kako je dodao, prema podacima ukrajinskih obaveštajnih službi, u Belorusiji se nalazi oko 5.000 migranata iz zemalja Bliskog istoka.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

1 COMMENT

  1. Ovi Ukrajinski “Banderaši” samo prete . A dotle im jedan po jedan deo teritorije odlazi zauvek. Otišao Krim , vratio se majčici Rusiji. Sad su na delu Luganska i Donjecka republika . Sledeće su Odesa i još nekoliko Rusofilskih oblasti. Time bi se Ukrajina prepolovila . U tim oblastima živi preko 10 i kusur miliona Rusa . Tako je to kad čačkaš mečku .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here