EPA/Sergey Dolzhenko
Ukrajinski vojnici

Ukrajinski nacionalisti zapucali su na pripadnike ukrajinske vojske u blizini grada Zolotoje u Donbasu, saopštili su predstavnici samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Kako se navodi, do pucnjave je došlo zbog toga što pripadnici nacionalističkih formacija ne žele da izvrše naređenje kijevskih vlasti da se povuku sa svojih položaja.

Prema podacima sa terena, ukrajinska vojska je bila primorana da izvede paljbu i iz minobacačkog oružja.

Mediji, međutim, nisu naveli da li ima poginulih, iako se precizira da u tom području gde je došlo do razmene vatre nije bilo civila.

Razdvajanje snaga

Završetkom povlačenja snaga i sredstava iz Petrovskog okončan je proces stvaranja tri zone bezbednosti na kontakt-liniji u Donbasu. Dogovor o njihovom stvaranju postigli su predstavnici Ukrajine, Donjecke i Luganske narodne republike u septembru 2016. godine.

Skoro odmah je su se povukle trupe sa prva dva punkta, ali su se kasnije ukrajinske snage bezbednosti tamo ponovo vratile. Pokušaji da se sprovede povlačenje snaga nastavljeni su tek u leto 2019. godine: 30. juna trupe su se povukle na području Stanice Luganske, a prvih dana novembra i u Zolotom.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime