EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Predlog „Gasproma“ koji je očuvanje tranzita gasa preko Ukrajine povezao sa isporukama ruskog gasa Kijevu, nije neprihvatljiv, saopštio je predsednik borda direktora „Naftogas Ukrajina“ Jurij Vitrenko.

Aleksej Miler, top menadžer “Gasproma”, izrazi je spremnost kompanije da poveća tranzit gasa preko Ukrajine, ako to za nju bude ekonomski isplativo.

Po mišljenju Vitrenka, Rusija ovim predlogom pokazuje da želi da se direktno sa Ukrajinom dogovara o ovom pitanju. Navodno, ruski lider Vladimir Putin želeo je da razgovara sa Ukrajinom, ne samo o tranzitu, već i o izvozu gasa. Direktor “Naftogasa” je u tome video nametanje Kijevu “naduvanih cena” za gas.

– Rezultat toga bilo je da smo za ruski gas prosečno plaćali pet milijardi dolara više, nego što smo dobijali za tranzit – objasnio je Vitrenko.

On je dodao da Ukrajina ne želi da, ako ostane tranziter, dodatno plaća Rusiji za gas, pošto na uvoz troši manje, nego što dobija za tranzit. On nije naveo tačnu količinu gasa koju Kijev sada kupuje iz Evrope, a koliko je ranije kupovao od “Gasproma”.

– Ukrajina je sada u plusu, uplaćujemo novac u državni budžet. Nije nam potreban sporazum kojim bi novac iz Ukrajine išao u Rusiju – zaključio je on.

Vitrenko je odbacio garancije Moskve za nastavak tranzita u narednih 10 godina, pošto joj Kijev “ne može da veruje”.

Ukrajina je 2015. godine obustavila kupovinu ruskog gasa i počela da kupuje iz evropskih zemalja.

1 KOMENTAR

  1. Koliki je ovo bezobrazluk od strane Ukrajine prosto je neshvatljivo, a Rusi dozvoljavaju ovo ponašanje. Kao prvo ne može Ukrajina da određuje Rusiji kuda će njen gas da putuje do kupaca. Drugo, prekinuo si kupovinu od Rusa jer ti bilo skupo ili jer si u konfliktu a ujedno namećeš njima da moraju da idu preko tvoje zemlje i da ti plaćaju iako imaju drugi put kojim ne moraju da plaćaju tranzit. Ludilo mozga. Umesto da Rusi kažu f**k you, radim sa svojim gasim šta ja hoću, oni puštaju Ukrajince da izvode besne gliste.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime