Youtube/Printscreen

Šestorica dobrovoljaca iz Ukrajine borili su se u redovima Vojske Jugoslavije 1999. godine u borbama na karauli Košare, saznaje Balkanska bezbednosna mreža. Prvi komandant Bataljona Azov Andrej Bilecki je 1999. takođe je dobrovoljno krenuo u rat na Kosovo sa grupom idealista, ali su “Srbi odustali” dok je procedura za njihov prijem bila u toku, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Jedan od komandanta Vojske Jugoslavije na Košarama Ljubinko Đurković u prvom svedočenju u javnosti 2014. godine o sada već čuvenoj bici izjavio je da su u okviru internacionalnog odreda dobrovoljaca bilo i boraca iz “zapadnog dela Ukrajine”.

Tada je šestoro Ukrajinaca, kako saznaje Balkanska bezbednosna mreža, bilo u redovima Vojske Jugoslavije na prvoj liniji fronta na Prokletijama. Niko ih nije povezivao sa bilo kakvom političkom organizacijom i Ukrajinci su se pokazali kao dobri borci.

Najviše stranih dobrovoljaca bilo je iz Rusije. Ukrajinci su bili u takozvanom Internacionalnom odredu koji je činilo tridesetak boraca iz više evropskih zemalja (Velike Britanije, Švedske, Finske, Francuske).

Tada student istorije i član desničarske organizacije Andrej Bilecki, odlučio je da sa “grupom idealista ode na Kosovo, jer mu je to izgledao kao rat hrišćanske zemlje protiv islamskog faktora”. Međutim, kako je Bilecki posvedočio u jednom intervjuu, kada su on i i njegovi prijatelji prikupili sve papire i odneli ih u ambasadu SRJ “Srbi su odustali”.

Ukrajina 1999. godine nije ustupila vazdušni prostor NATO-u za bombardovanje SRJ. Posle bombardovanja ukrajinski vojnici bili su u sastavu poljskog kontigenta i pod komandom Vojske SAD.

Od samog početka misije KFOR-a ukrajinski bataljon bio je stacioniran u opštini Štrpce, gde su većinsko stanovništvo činili Srbi, a tokom leta 1999. u tu opštinu izbegli su i Srbi iz Prizrena i Uroševca.

Prema svedočenjima lokalnog stanovništva, ukrajinski pripadnici KFOR-a zaštitili su lokalne Srbe od napada OVK u leto 1999. godine, tako da je ova srpska enklava opstala do današnjih dana.

Jugoslovensko-ukrajinska saradnja se nastavila i posle rata. Još jedan zanimljiv detalj je i da je general-potpukovnik Jovan Milanović, akter špijunske afere Binel koji je obaveštajno delovao u Briselu od početka 1995. do kraja 1998, dobio počasni čin general lajtanta Oružanih snaga Ukrajine i to 2000. godine “zbog zasluga u zaštiti ustavnog poretka Ukrajine”.

6 COMMENTS

  1. Зашто је то чудно? Највећи део страних добровољаца на српској страни у БиХ су чинили Украјинци па Грци. Е сада,да ли су то били етнички Украјинци немам појма.

  2. Ajde bre ne manipulisite cinjenicom da je dobrovoljac licni cin, i da nema ama bas nikakve veze sa nacijom, a moze imati pre veze sa religijom, kao sto su ukrajinski hriscani ustali protiv muslimana na Kosovu! Sigurno je da i danas u obe vojske ima dobrovoljaca i iz Ukrajine u Ruskoj, i iz Rusije u Ukrajinskoj i to su licni moralni cinovi, svakako za divljenje ali nikako nisu neko pravilo ili zvanicni stav drzave!? Ovo zlo u Ukrajini su posejali zlikovci americki u nadi da ce sa lokalnim fasistima da Rusiju ugroze ili poraze, kao u ostalom sto su sva zla sveta isti ti kauboji sa englezima sproveli, za svoje sebicne i pljackaske ciljeve. Ko to ni danas ne vidi ili je kratak s pamecu. ili je pak `dobrovoljac` americkog zla i pljacke celog sveta, to je tuzna realnost koju gledamo svakodnevno a dokle cemo, neznamo?!?

  3. Borili se, naravno, takvi Ukrajinci se i sada bore za Ukrajinu ali rame uz rame sa Rusima.
    Zapad je stvorio takvu sliku da su Rusi napali Ukrijanu i da se cela Ukrajina brani protiv Rusa.
    Rusi denacifikuju Ukrajinu, Amerikanci su spremali i obučavali odredjene grupe, kada njih poraze braća rusi onda će Ukrajina biti slobodna.

  4. procitaj ponovo taras buljba paces vidjet s kim su ratovali zaporozci gdesu im bila skladista hrane itd,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here