youtube/ VICE News
Pripadnici ukrajinskog bataljona "Azov"

Članstvo u NATO neće pomoći Kijevu u slučaju rata s Rusijom. U Evropi mnogi imaju pozitivan odnos prema Rusiji i malo je verovatno da će miroljubivi Francuzi i Nemci želeti da brane Ukrajinu u ratu sa Rusima, rekao je profesor politikologije američkog Ratgers univerziteta Aleksandar Motilj za ukrajinski list „Ukrajinski tiždenj“.

– Veći deo evropskih vojnih snaga je u žalosnom stanju, modernizacije nema, sredstava nema, kao ni vojnog iskustva – dodao je Motilj.

Saobraćajna mreža na evropskom kontinentu je zastarela i za prebacivanje snaga bilo bi potrebno nekoliko nedelja, pa možda i meseci, dodaje ekspert i upozorava da „ne treba računati na Ameriku jer se njihove snage nalaze s druge strane okeana“.

– U slučaju da rat s Rusijom bude kratak veoma je moguće da snage NATO ne bi ni stigle do Ukrajine – naveo je politikolog.

Ako bi i stigle nema garancija da bi mogle brzo da se uključe u borbena dejstva i odigraju pozitivnu ulogu za Ukrajinu.

Poseban problem predstavlja i peta tačka Ugovora NATO koja obavezuje članice Alijanse na uzajamnu pomoć u slučaju napada ali prema kojoj primena oružanih snaga nije garantovana i svaka članica sama odlučuje šta će preduzeti.

– To znači da Nemci imaju pravo da smatraju samit predsednika za neophodan korak, Francuzi – Rezoluciju SB UN, Italijani – konferenciju pisaca i slično – rekao je on.

Članstvo Ukrajine u NATO nije lek, bezbednost zemlje zavisi od nje same. Ipak, Kijev bi trebalo da se pridruži Alijansi da bi se udaljio od Rusije i dobio podršku Zapada, zaključio je ekspert.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here