EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Ukrajina je ponudila Srbiji i Mađarskoj da, zbog prekida isporuke gasa usled havarije na gasovodu Balkanski tok u Bugarskoj, tranzit gasa realizuju preko ukrajinske teritorije.

“S obzirom na jučerašnju havariju na gasovodu u Bugarskoj, Ukrajina je, uviđajući složenost situacije u kojoj se nalaze Srbija i Mađarska, spremna da prijateljskim narodima ponudi tranzitne isporuke gasa preko Ukrajine”, saopštila je ambasada Ukrajine.

Šef ukrajinskog gasno-transportnog sistema Sergij Makogon je istakao da je “važno imati rezervne gasovode i dodatnu upravljivost mreže, kao u ukrajinskom sistemu za transport gasa, a u saopštenju se ocenjuje da je jučerašnja nesreća u Bugarskojo pokazala kako funkcioniše gasna ruta: Rusija – Crno more (Turski tok) – Turska – Bugarska – Srbija (Balkanski tok) – Mađarska zaobilazeći put kroz Ukrajinu.

Ambasada Ukrajine navodi da se tehnički incidenti dešavaju svakom sistemu za prenos gasa, ali da za razliku od ostalih, ukrajinski sistemi omogućavaju da se u slučaju havarije na jednom od gasovoda brzo prebaci snabdevanje na drugi, tako da se to u Evropi neće ni osetiti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here