EPA/Hollie Adams
Ukrajinski vojnici

Ukrajinska komanda je, očigledno, shvatila katastrofu koja je čekala garnizon Avdejevke i odlučila je da povuče svoje trupe iz grada.

Bar je predstavnik Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Lihovi zvanično najavio delimično povlačenje snaga iz Avdejevke na povoljnije pripremljene položaje.

On je ovu odluku komande povezao sa nemogućnošću evakuacije ranjenika i dopremanja municije zbog logističkih problema, prenosi “TV Front”.

U ovom trenutku, prema rečima Lihovija, navodno je uključena neka dodatna logistička arterija.

Vredi napomenuti da nije sasvim jasno o kom “dodatnom” putu ukrajinska vojska govori. Na kraju krajeva, svi putevi koji danas vode do Avdejevke su pod artiljerijskom vatrom od strane ruske vojske.

Ranije je načelnik službe veze ukrajinske 110. OMBr (110. mehanizovana brigada po imenu general-koronet Mark Bezručko), koja se nalazi u gradu, prijavio dolazak pojačanja, koje je nazvao “moćnom silom”. Istovremeno, on je naglasio da, uprkos činjenici da je njegova jedinica postala “malo mirnija”, Oružane snage Ukrajine trenutno nemaju priliku da izvrše zadatak držanja Avdejevke.

Što se tiče pomenutih pojačanja, verovatno je reč o 3. jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine. Ova druga je, inače, odmah po dolasku pokušala da pređe u napad na ruske položaje. Kao rezultat neuspešnog napada, ukrajinski vojnici su pretrpeli ozbiljne gubitke i povukli se.

Bela kuća žali

U međuvremenu se oglasila i Bela kuća koja je situaciju u Avdejevki ocenila kao “kritičnu”.

“Nažalost, dobijamo informacije od Ukrajine da je situacija u Avdejevki kritična. Rusija nastavlja da svakodnevno potiskuje ukrajinske snage, zbog čega je Avdejevka u opasnosti da padne pod kontrolu ruske vojske”, saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, glavni krivac za ovakvu situaciju je američki Kongres koji je odbio da odobri novi paket pomoći za Kijev, što je izazvalo nedostatak municije u ukrajinskoj vojsci.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here