Ukrajinske bombe ubijaju civile na istoku

0

Srušena porodična kuća u gradu Slavjansku
 

Rusija je saopštila da je više od 100.000 ljudi prešlo njenu granicu da bi se sklonili pred nasiljem na istoku Ukrajine. U vreme dok članice Saveta bezbednosti UN u Njujorku razmatraju novi ruski nacrt rezolucije o Ukrajini, ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da je Moskva našla "načine i sredstva" da dopremi pomoć ugroženom stanovništvu u Ukrajini. On je rekao da je Rusija pokušala da sarađuje sa ukrajinskim vlastima u isporučivanju pomoći, ali je Kijev odbio predlog, pa je Moskva "našla načine i sredstva da isporuči humanitarnu pomoć ljudima kojima je ona potrebna".
 

Tajni plan nemačkog koncerna

Nemački energetski koncern RWE, koji je sredinom aprila počeo reverzibilne isporuke gasa Ukrajini, neće otkrivati uslove pod kojima sarađuje sa Kijevom. Direktor ukrajinskog Naftogasa Andrej Koboljev tvrdi da zapad Kijevu nudi gas jeftinije od 350 dolara, čak 320 dolara za 1.000 kubnih metara. Reverzibilne isporuke koje šalje RNjE prolaze preko teritorije Poljske.

Čurkin je rekao da vršilac dužnosti ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrej Dešicja "više ne postoji za Rusiju", nakon što je javno izrekao uvrede na račun ruskog rukovodstva. Čurkin je dodao da Dešicja ima samo jednu funkciju – da prevede američke instrukcije na ukrajinski jezik. Podsetimo, masa je napala rusku ambasadu u Kijevu pre nekoliko dana, a Dešicja je došao na mesto incidenta i uvredljivo govorio o ruskim rukovodiocima.

Objašnjavajući detalje o novoj rezoluciji, ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da taj nacrt sadrži delove dve prethodne rezolucije UN o Ukrajini kojima se poziva na obezbeđivanje humanitarne pomoći, prestanak vatre i nacionalni dijalog u Ukrajini.

 

Žene i deca sa istoka Ukrajine u izbegličkom kampu u ruskom gradu Rostov na Donu
 

Nova rezolucija podrazumeva poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasio je Čurkin i dodao da se Rusija kao predsedavajuća Saveta bezbednosti nada da će rezolucija uskoro biti usvojena.

 

Idu u Stokholm

Rusija je juče obustavila isporuke gasa Ukrajini zbog neisplaćenog duga. Obe zemlje obratile su se i arbitražnom sudu u Stokholmu – Rusija zbog neisplaćenih dugovanja, a Ukrajina traži obeštećenje od šest milijardi dolara zbog previsoke cene ruskog gasa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here