pixabay.com

Ukrajinski politički ekspert Taras Zagorodni smatra da Moskva treba da se plaši raketnog sistema „Sapsan“ na kojem Kijev trenutno radi.

U kolumni za portal „Glavred“, Zagorodni je napisao da, ako Ukrajina pokrene u punom obimu svoj raketni program, tada će imati oružje koje može da pogodi centralnu Rusiju za sedam do deset minuta.

– Već imamo skice projekata, imamo proizvodnju. Između ostalog, postoji raketni kompleks „Sapsan“ koji je pandan Iskanderu – navodi ekspert.

On je dodao da je Kijev dobio odobrenje od Vašingtona da pravi rakete malog i srednjeg dometa i „ništa ga ne ograničava“ da nabavi to oružje.

Pored toga, za ukrajinske stručnjake „ne predstavlja problem“ da naprave sistem za protivraketnu odbranu na nivou izraelskog „Gvozdene kupole“, ubeđen je politikolog.

„Sapsan“ – ukrajinski projekat operativno-taktičkog raketnog kompleksa na kojem je počelo da se radi 2006. godine uz aktivnu podršku predsednika zemlje Viktora Juščenka. Međutim, on još uvek nije završen. Ministarstvo odbrane Ukrajine je 2013. godine zaustavilo finansiranje projekta, a ministar Pavel Lebedev je saopštio da je Kijev odustao od projekta zbog neefikasnog korišćenja budžetskih sredstava. U avgustu 2018. godine na paradi u čast Dana nezavisnosti Ukrajina je pokazala makete raketnog kompleksa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here