Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Kijev može povratiti kontrolu nad Donbasom, ako se samoproglašene republike DNR i LNR ujedine u jednu republiku, uveren je član trostrane kontakt grupe iz Ukrajine, novinar Sergej Garmaš.

Po mišljenju novinara, ujedinjavanje Luganske i Donjecke narodne republike „značajno bi povećalo šanse Ukrajini da oslobodi ove teritorije“. Kako je izjavio Garmaš, stanovnici dve republike, navodno, ne vole jedni druge i takmiče se. Zato, da se destabilizuje region, Kijev treba da sukobi rukovodstvo LNR i DNR, rekao je on televiziji „Obozrevatelj“.

„To, u principu, može ići u koristi Ukrajini. Ukrajina može da iskoristi taj trenutak“, rekao je novinar.

Podsetimo, Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13.000 ljudi postali su žrtve sukoba.

Minski sporazumi

U Minsku je 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoje alternative Minskim sporazumima.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime