Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajina bi mogla izgubiti gradove Odesu, Herson, Nikolajev i Zaporožje, jer su podele unutar društva veoma duboke, izjavio je zamenik predsednika komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov.

Prema njegovim rečima, Rusiju zabrinjava aktuelna situacija u Ukrajini jer predsednik Vladimir Zelenski u suštini ne vlada zemljom, dok „određene sile“ mogu potkopati državnost Ukrajine.

– Zabrinuti smo zbog takve situacije. Podele u ukrajinskom društvu su veoma duboke – za jugoistočnim regionima, koji ne žele ni da čuju za povratak u sastav Ukrajine, mogli bi poći i Odesa, Herson, Nikolajev, Zaporožje, koji za sada čekaju – rekao je Džabarov.

Senator je takođe pretpostavio da bi do kraja godine Kijev mogao da najavi povlačenje iz Minskih sporazuma, istakavši da ukrajinske vlasti uopšte ne nameravaju da nešto preduzmu u cilju izvršavanja obaveza iz tog dokumenta.

Džabarov je ocenio i nedavnu posetu zamenika šefa administracije predsednika Rusije Dmitrija Kozaka u Berlin, gde je na bilateralnom sastanaku razgovarao sa nemačkom stranom o situaciji u Ukrajini.

– Važno je što su pregovori održani u bilateralnom formatu, bez predstavnika Ukrajine, što bi moglo doprineti tome da razgovori o realizaciji Minskih sporazuma pređu u fazu konstruktivnog delovanja – istakao je on.

Pritom, Džabarov je podsetio da Rusija nije strana koja učestvuje u konfliktu u Donbasu.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here