Tanjug

Kijev brine novi pokušaj ekspanzije Rusije koja, navodno, pokušava da zauzme ukrajinsko energetsko tržište uz pomoć jeftine struje, saopštio je predsednik ukrajinske energetske unije i bivši ministar energetike zemlje Ivan Plačkov televiziji „Ukrajina“.

Prema mišljenju stručnjaka, to se ogleda u spremnosti Moskve da isporučuje jeftinu struju sa nuklearne elektrane u Belorusiji, čija izgradnja je pri kraju. Rusija, smatra Plačkov, spremna je da isporučuje eletričnu energiju čak i besplatno, samo da uništi ukrajinsku energetiku.

Beloruska atomska centrala sa dva reaktora VVER-1200, ukupne snage 2400 megavati, gradi se u Ostrovcu (Grodnjenska oblast). Energoblok №1 bi trebao da počne sa radom u julu ove godine, dok će u sentembru-oktobru biti priključen na mrežu. Puštanje u rad drugog energobloka je planirano za 2021. godinu.

Rusija je odobrila kredit Minsku koji pokriva 90 odsto vrednosti ugovora za gradnju stanice u visini od oko 10 milijardi dolara. Kreditna linija je otvorena do 2035. godine.

Ukrajina je prekinula uvoz struje iz Rusije još 2015. godine. Kasnije je taj ugovor bio malo revidiran, ali je od decembra 2019. godine opet uvedena striktna zabrana, osim u slučaju vanredne situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here