EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Gabrijel Eskobar

Bugarski portal „Epicentar“ saopštio je da američka ambasada u Sofiji razgovara sa bugarskom vladom o pitanju poštovanja prava makedonske manjine u zemlji. Međutim američka ambasada je demantovala ove navode.

Povod za tekst bugarskog portala bio je intervju koji je zamenik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar dao za makedonske medije.
„To je ravno nacionalnoj izdaji ako je to tako, jer u Bugarskoj ne postoji priznata makedonska manjina. Po Ustavu mi uopšte nemamo manjina. To će biti neviđeni skandal ako neko iz bugarske Vlade zaista pokušava da se dogovori sa ambasadom SAD o pravu Makedonaca (makedonske manjine) kojih faktički nema“, piše „Epicentar“.

Autor članka podseća da je bivši premijer Bugarske Krasimir Karakačanov rekao američkoj kongresmenki Klaudiji Teni da „u Bugarskoj ne postoji makedonska manjina“. Karakačanov je tada istakao da „bugarske institucije na čelu sa predsednikom Rumenom Radevom i Ministarstvom spoljnih poslova treba da daju jasan signal američkoj ambasadi da neće trpeti bilo kakav pritisak po pitanju istorijske istine i prava građana Severne Makedonije koji imaju bugarsku samosvest“.

Američka ambasada demantuje vest

Nakon toga se oglasila ambasada SAD u Bugarskoj, istakavši da je razgovor sa diplomatom „prouzrokovao pogrešno tumačenje američke politike u regionu“, te da na sastanku sa predstavnicima bugarske vlade nije reči bilo o pitanju takozvane makedonske manjine.
„Vlada SAD nije pokrenula pomenuta pitanja na temu manjina sa bugarskom vladom. Naši razgovori sa bugarskom vladom fokusirani su na našoj zajedničkoj viziji jače, prosperitetnije i ujedinjene Evrope putem integracije svih njenih delova, uključujući Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju ambasade, prenosi Bugarska nacionalna televizija.

Podsetimo, ranije je u evropskim izveštajima više puta pokretano pitanje o pravima makedonske manjine u Bugarskoj. Vlasti Sofije više puta su kategorički saopštavale da nema razloga da se veruje da u Bugarskoj postoji makedonska manjina. Predsednik Bugarske Rumen Radev je, sa svoje strane, u više navrata pozivao susede da uključe makedonske bugare u Ustav, ravnopravno sa Srbima i Albancima.

1 COMMENT

  1. Pa pravi Bugari su u bugarskoj manjina a i bugarski jezik su davno zaboravili!!!! Velika vecina su poreklom srbi pored njih ima turaka roma rumuna grka jevreja!!! Zvanicni jezik se zove Bugarski ali je u stvari jezik sa srbskim recima ali bez srbske gramatike !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here