Ultimativni vodič kroz kuvano vino

0

busymumskitchen.com
Jeste li za jedno pravo osveženje?
 

U tradiciji se kuvano vino spremalo prvenstveno od crnog vina, ali je danas gotovo jednako zastupljeno i belo.

Pri odabiru tipa vina razmišljajte kakav finalni rezultat želite, a ne koliko je vino kvalitetno ili skupo. Naime, kuvanjem se svojstva vrhunskih vina gube pa zaista nema smisla bacati novac.

Ipak, izbegavajte najjeftinija stona vina jer su ona često u startu toliko izmaltretirana prekomernim enološkim tretiranjem, a i lošeg i ispranog su ukusa.

2. ODABIR ZAČINA:
Cimet i zvezdasti anis su klasika. Đumbir je poželjan, naročito u belom vinu. Kardamon takođe, naročito u crnom vinu. Muskantni oraščić dozirati pažljivo. Vanilu još pažljivije ili je izbeći. Biber oštrinom nadomešta gubitak alkohola. Ceđ eni sok od agruma ili narendana kora može, ali u manjim količinama jer će kasnije po dodatku voća izgubiti balans.

3. ODABIR ZASLAĐIVAČA:
Smeđi šećer je idealan, može i obični beli. Stevija je dobra zamena, a ostali sirupi već ulaze u sferu egzotičnog. Med nikako u fazi pripreme sirupa, već na kraju, kad se vino ohladi, i to pretežno za onu treću kategoriju snažnih crnih vina što se piju u malim količinama.

4. ODABIR VOĆA:
Narandže, limun i limeta su neprikosnoveni. Limun bi bilo dobro izbeći u crnim vinima, kao i narandžu u belim. Dolaze u obzir i suvo grožđe i brusnice, ali znaju biti nezgodno iznena đenje kad je vino baš toplo.

5. OSTALO:
Postoje trikovi i sa upotrebom voćnih čajeva koji dodatno obogaćuju aromu, ali isprobajte ih pažljivo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here