EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Američki profesor i politički analitičar Alen Lihtman rekao je da su epidemija i njom indukovana ekonomska kriza umanjile šanse Donalda Trampa za drugi mandat.

– Sa sigurnošću mogu da kažem da pandemija koronavirusa i ekonomske poteškoće njegov reizbor čine manje verovatnim. Iako još iščekujem kako će se stvari razviti pre svoje konačne procene. Okolnosti su po  Trampa izgledale mnogo bolje do pre nekoliko meseci, nego što je trenutno stanje – naveo je Lihtman.

Govoreći za Glas Amerike, Lihtman, analitičar koji je pogodio ishod svih predsedničkih izbora od 1984. godine, rekao je da veruje da će izbori biti održani 3. novembra ako ne bude pandemije.

– Ukoliko pandemija ne bude besnela u novembru – neće biti razloga sa odlaganje ili otkazivanje predsedničkih izbora. Ali, nikada ne možete sa sigurnošću znati šta bi mogao učiniti Donald Tramp. On nije pokazivao razumevanje za zakone ili uvažavanje Ustava. Zainteresovan je samo za sebe samog – kaže Lihtman.

On je ipak naveo da bi Tramp, ako proceni da će izgubiti, mogao da proglasi vanredno stanje i tako odloži izbore. Lihtman je rekao i da ne bi previše verovao istraživanjima koja prednost daju kandidatu demokrata Džou Bajdenu jer je prerano za to.

– Ukoliko pandemija bude uskoro okončana i usledi brzi oporavak ekonomije, pre novembra, u skladu sa obećanjima Donalda Trampa – on bi imao odlične šanse za pobedu. Međutim, ako se pandemija nastavi, ukoliko bude otežano snadbevanje hranom, ukoliko se dogode socijalni nemiri, privredu pogodi duboka recesija – onda njegov reizbor dolazi pod znak pitanja. Ne znamo kako će se situacija razviti i zbog toga još nemam konačno predviđanje ishoda izbora – naveo je on.

2 COMMENTS

  1. Ako su ameri glupi,nece glasati za Trampa,bolja osoba u SAD,u ovom momentu ne postoji…jedini koji brzo moze podici americku ekonomiju …ostali kandidati,politikanti…a ovaj analiticar,narucen…samo slepac moze da ne vidi sta je Trampu na prvom mestu…ekonomija…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here