Z. Mirković
Humana misija: Milorad Samardžija (prvi sleva) sa nekim od učesnika

Kada se povežu humanost i umetnost – rađaju se najlepše stvari koje drugima mogu da ulepšaju i olakšaju život. Tako se, iz najboljih namera, rodila manifestacija Humetnost, održana u prostorijama hrama Rođenja Presvete Bogorodice, sa ciljem da se prikupi novac za kupovinu projektora i dvogodišnje licence za predmete učenicima Osnovne škole “Branko Radičević” iz Cernice kod Gnjilana na Kosovu i Metohiji.

Sredstva za pomoć ovoj školi prikupljana su i na manifestaciji Humetnost, koja je bila poslednja u nizu akcija za mališane iz Cernice koje će predstavnici Srpskog centra posetiti od 8. do 10. aprila.

U ovu plemenitu akciju mnogi su se priključili, pa je i cilj ostvaren – zajedništvom je prikupljeno oko 5.000 evra, što je znatno više nego što je potrebno, pa će deci sa Kosmeta biti lakši život i učenje, što je ovoj večeri dalo najveći značaj.

Poziv na zajedništvo: Sveštenik Petar Pantić

Manifestaciju su organizovali Srpski centar i Milorad Samardžija, predsednik Udruženja A:Kultura. Humetnost je okupila više od 70 izvođača koji su muzikom, folklorom, recitacijama i pesmom publici preneli svoje emocije.

Program su otvorili pojci Bogorodičinog hrama izvođenjem “Duhovne pesme”, a prisutnima je dobrodošlicu poželeo Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji.

Pred publiku su potom izašli glumica Ivana Urban, sopran Đurđica Gojković, članovi Kluba mladih umetnika – Prosvjeta Austrija, KUD Jedinstvo Beč, KSD Bambi Beč i Milan Paleznica – Cultiverzum. U programu su učestvovali Aleksandar Arabadžiev i Miloš Kračunović sa učenicima, Jovan Pović na harmonici, Danijel Sloboda na klarinetu, kao i članovi Udruženja.

Učenici iz Cernice

Kultura i Bečke poete

Reči podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, u ime Srpske pravoslavne crkve uputio je sveštenik Petar Pantić.

– Izuzetno sam ponosan na ovu akciju i nadam se da je ona samo jedna u nizu dobrih dela – istakao je Pantić, pozivajući sve na jedinstvo i zajedništvo.

Nikola Osmokrović, član Upravnog odbora Srpskog centra, podseća da je humanitarni rad jedan od tri pravca delovanja tog udruženja.

– Pre dve i po godine pokrenuli smo akciju Za dečju radost zahvaljujući kojoj 12 mališana sa Kosova i Metohije prima stipendije. Sledeća akcija bila je upravo ova, ali se u Srpskom centru nadamo da je ovo samo početak i da će se u budućnosti samo ređati dobra dela – rekao je Osmokrović.

Branko Jovović i članovi Srpskog centra sa gostima

Srpski centar organizuje tradicionalnu manifestaciju Svetosavski bal, koja je zbog epidemije korona virusa izostala dve godine zaredom, pa je ovo bila prilika da se publika podseti na tu lepu tradiciju i pozove na sledeći bal, u februaru 2023. godine.

Na kraju programa, Branko Jovović, član Upravnog odbora Srpskog centra, zahvalio je svim učesnicima i publici, a Miloradu Samardžiji uručio priznanje kao poseban vid zahvalnosti za pomoć i saradnju u realizaciji manifestacije.

Iskra postaje tradicija

Humetnost je otvorila nova vrata i podstakla iskru da se pretvori u događaj koji bi svake godine okupljao kreativne, humane i ljude dobrog srca, kao i naše klubove i udruženja.

Bazar slika

U posebnom delu sale izdvojen je kutak za Bazar umetnosti, u kojem su bile izložene umetničke slike i kutija za dobrovoljne priloge. Novac od kupovine umetnina i donacija takođe je namenjen školi u Cernici. Srpski centar je dobio nekoliko slika od Darka Cvijanovića, baš za pomoć mališanima, a Ana Gašić, umetnica iz Osojana, dala je nekoliko radova sa istom željom. Nešto posebno što je bilo u ponudi su crteži mališana sa Kosova i Metohije, koje su članovi Srpskog centra dobili od njih lično prilikom ranijih poseta južnoj srpskoj pokrajini.

Premašena očekivanja

U prethodne dve nedelje, koliko je trajala akcija za mališane u Cernici i na manifestaciji Humetnost, ukupno je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima pojedinaca i firmi prikupljeno neverovatnih 4.950 evra. Budući da suma premašuje planiranu potrebnu svotu za projektor i licence od 1.150 evra, preostalih 3.300 evra biće uplaćeno za stipendije 12 mališana iz Metohije u okviru akcije Za dečju radost, čime su obezbeđene stipendije do kraja ove školske godine. Preostalih 500 evra biće donirano najugroženijoj porodici iz Cernice, pri planiranoj poseti narednog vikenda.

“Ovakve rezultate akcije ni mi nismo očekivali i oni nam daju nadu da nastavimo dalje”, kažu u Srpskom centru, uz zahvalnost svim ustanovama, organizacijama, pojedincima i klubovima koji su dali svoj doprinos da Humetnost ostavi nezaboravan utisak.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here