Vesti

Miodrag – Miki Krstović, glumac duge i bogate karijere sa velikim brojem uloga u pozorištu, na filmu i televiziji i u širokom rasponu različitih žanrova, dobitnik je nagrade “Miloš Žutić” za 2021. godinu koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) za najbolje glumačko ostvarenje.

Krstović je nagrađen za ulogu Miloša u predstavi “Cement Beograd”, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, rađene po delu Milana Ramšaka Markovića, a prema drami Hajnera Milera i u režiji Sebastijana Horvata. Za ovu ulogu Krstović je dobio još i nagradu “Raša Plaović” za najbolje ostvarenje na svim beogradskim scenama, kao i nagradu “Milivoje Živanović” za najboljeg glumca na Glumačkim svečanostima u Požarevcu.

Krstović je rođen u Beogradu 10. maja 1950. godine. Glumu je diplomirao 1977. godine na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića. Uloga Miloša koja mu je donela nagradu UDUS-a na simboličan način je Krstovića vratila na sam početak karijere i teatar u kome je pre gotovo pola veka postao glumac. Simbolika je dupla, jer priznanje koje mu je uručeno nosi ime “Miloš Žutić”, a taj pokojni glumac je bio Mikijev drug iz ulice i pomagao mu je da upiše akademiju.

– U junu je bilo 45 godina kako sam diplomirao na sceni BDP-a, u klasi velikog, božanstvenog profesora Milenka Maričića. Bilo nas je 12 na klasi i naš diplomski trajao je sedam dana, jer je svakom studentu data prilika da ima glavnu ulogu, u komadu po izboru. Ja sam igrao sa Jadrankom Selec i Vesnom Čipčić “Gospođicu Juliju”. Sutradan posle ispita, tadašnji upravnik Mija Ilić pozvao me je u pozorište na Crvenom krstu. Ali, ja sam tada još imao neku svoju priču i nameru kako da se bavim glumačkom profesijom – kazao je Krstović.

Miki nikada nije bio u stalnom angažmanu i čitav vek proveo je kao slobodni umetnik i član Udruženja filmskih glumaca. Međutim, kaže da Atelje 212 doživljava kao svoju kuću iako nikada nije bio u ansamblu, jer je u tom teatru najčešće igrao.

– Kad ste slobodni umetnik, čistog obraza možete da kažete “neću” i zahvalite se na onom što vam je ponuđeno. To je lepota slobode. Sve što sam igrao u pozorištu dobro sam promislio, pre nego što sam prihvatio. Uvek sam birao komade za koje sam osetio da će mi pružiti radost u samom procesu rada, kao i tokom izvođenja predstave. Tako da, u suštini, nemam neki veliki broj uloga, ali sam ih sve voleo – kaže Krstović.

Miodrag je u dosadašnjoj karijeri odigrao oko 70 pozorišnih i više od 160 uloga na malom i velikom ekranu. Publika ga pamti po poznatim naslovima : “Ljubavno pismo”, “Muška stvar”, “Proslava”, “Vrhovi Zelengore”, “Vojnikova ljubav”, “Dvoboj za južnu prugu”, “Čizmaši”, “Moj rođak sa sela”, “Žigosani u reketu”, “Aleksandar od Jugoslavije”, “Kraj dinastije Obrenović”….

Posebno je zanimljivo da je ovaj glumac markantne pojave, savršene dikcije i moćnog glasa igrao sve vojne činove: generale, pukovnike, potpukovnike, majore, zastavnike, kapetane i poručnike.

Krajem prošle godine, osvojio je i nagradu za najbolju epizodnu ulogu na 46. festivalu Mojkovačka jesen za film “Vikend sa ćaletom”, kao i na 15. međunarodnom filmskom festivalu Prvi kadar plaketu Lik kneza Pavla Radenovića za “trajanje, nesebičan doprinos i širok spektar različitih vidova unapređivanja eks-jugoslovenske kinematografije do danas”. Poslednjih godina dolazi u Beograd kad ima predstave, jer se privremeno preselio u Tekiju, na Dunavu, planirajući da postane profesionalni ribolovac. Oženjen je Ivankom Krstović, kostimografkinjom sa kojom ima dvoje dece.