Dragana Vuković Georgijev
Međunarodni forum o saradnji Trebinje

Više od 200 privrednika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, regiona, EU, ali i Kanade i Amerike, okupilo se u Trebinju na 7. međunarodnom forumu o saradnji, gde su razgovarali o kreiranju turističke ponude regiona, mogućnostima infrastrukturnih i drugih ulaganja, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije, razvoju slobodnih zona.

„Ovaj događaj je odlična prilika da se naše kompanije povežu sa firmama kako iz regiona Zapadnog Balkana, tako iz EU i celoga sveta, ojačaju svoje biznise i unaprede poslovanje“, ističe Jovana Stanojević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS.

Podseća da je u proteklih 14 godina, od kada je EEN prisutna u Srbiji, više od 18.000 domaćih malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ove mreže, da je preko 6.000 srpskih kompanija učestvovalo na bilateralnim sastancima i kompanijskim misijama. Samo je EEN Srbija konzorcijum organizovao preko 9.500 međunarodnih poslovnih sastanaka. „Očekujemo da do kraja godine Srbija potpiše sporazum i uđe u Single market program, iz koga se finansira i EEN mreža, što će omogućiti nastavak podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima“, objašnjava Stanojević.

Jedna od ključnih tema 7. međunarodnog foruma o saradnji  bili su obnovljivi izvori energije, a Ljubinko Savić seketar Udruženja za energetiku PKS ističe da su OIE glavni mehanizam za dostizanje ciljeva karbonske neuralnosti zemalja regiona. „U uslovima globalne energetske krize i sukoba u Ukrajini predstavljaju možda i jedino moguće rešenje na pokidane tokove i umanjene isporuke energije, ali i odgovor na visoke cene energenata“, objašnjava predstavnik PKS.

Sa ciljem postizanja ugljenične neuralnosti kontinenta do 2050. godine, obnovljivi izvori energije imaće glavnu ulogu u procesu dekarbonizacije energetskih sistema, a očekuje se da će ulaganja u energetici do 2030. biti usmerena upravo u ovaj sektor dodaje Savić.

Predstavnici PKS tokom posete Trebinju razgovarali su sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem o investicionim projektima u ovome gradu.

Organizatori 7. međunarodnog foruma o saradnji na kome su učestvovali i predstavnici vlada i nadležnih institucija i organizacija su Razvojna agencija Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije. Jedne godine domaćin je Srbija, a druge Republika Srpska. Predstavnici loklanih samouprva Republike Srpske i gradonačelnici na skupu u Trebinju bili su u prilici da razvojne planove svojih opština i gradova predstave potencijalnim investitorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here