youtube.com/Jovan Milosevic

Danas je u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini, posle duže i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić, saopštili su iz Udruženja književnika Srbije.

Rankić je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji “Poslednji čin” i Žarka Popare u TV-seriji “Srećni ljudi”, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine.

Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Rankić je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine.

U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961-1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975-1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu “Sektor D” 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji “Šest svečanih pozivnica”.

Autor je dramskih dela “Kalemegdanci” i “Skretnica”. “Kalemegdanci” su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Rankić je autor zbirki pesama “Aorist” i “Ekser” (2006).

Objavio je i knjige aforizama: “Doviđenja, kako ste?” , “Aforizmi” “Balkanski nervčik” “Ovde kiša, ali i Srbija” i “Kod cara u podne”.

Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima “Reflektor”, “Ekspres Politika”, “Večernje novosti”, “Politika”, “Otadžbina”, “Kafane”…

Više od 15 godina bio je stalni saradnik “Ošišanog ježa”, u kojem je objavljivao aforizme u rubrici “Balkanski nervčik”.

U “Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka imao satiričnu rubriku “Aforizmi jednog glumca“.