Umro kum ekstazija

0

Hemičar Aleksandar Šulgin (88), koji je "ponovo izumeo" popularnu drogu za zabave – ekstazi, umro je od raka jetre, u svom domu u Severnoj Kaliforniji. Šulgin je zaradio nadimak Kum ekstazija, pošto je utro put proizvodnji te sintetičke droge i testirao je na sebi da bi proverio kako radi.
Ekstazi je i još 1912. godine patentirala farmaceutska kompanija Merk, ali dejstvo nije u potpunosti bilo ispitano na ljudima sve dok Šulgin nije odlučio da ga proveri i to počevši od samog sebe. Kad je najzad "doterao" formulu, predstavio je tu hemikaliju psihologu iz Oklenda Leu Zefu koji ju je u malim dozama koristio kao sredstvo uz terapiju razgovorom, a kasnije je o njoj obavestio stotine psihologa širom SAD.
U poruci koju je na Fejsbuku postavila njegova supruga i partnerka u istraživanjima, En, navodi se da je Šulgin umro "okružen porodicom i negovateljima, uz budističku muziku za meditaciju". Poslednje godine proživeo je u svom domu u Severnoj Kaliforniji. Šulgin je studirao na Harvardu, a doktorirao biohemiju na Berkliju. Prvo je radio u kompaniji Dau kemikal, gde je razvio prvi svetski biorazgradivi pesticid. Potom je počeo ispitivanja i eksperimente s psihoaktivnim supstancama koje je takođe testirao na sebi. Tokom 1960-ih, po svojim rečima, napravio je i isprobao stotine jedinjenja. Ekstazi je veoma popularan među onima koji idu na zabave jer im omogućava da neumorno igraju satima, ali zabeleženi su i slučajevi smrti od te droge.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here