EPA/Seppo Sirkka

Legendarni finski ski skakač Mati Nikenen preminuo je u 55. godini života.

 

Nikenen, koji je jedan od najvećih ski skakača u istoriji, preminuo je u noći između nedelje i ponedeljka. Prema pisanju medija, Nikenen je u petak nastupao sa svojim bendom i kao uvek bio je veoma raspoložen.

– Šou je prošao veoma dobro i Nikenen je imao sjajnu energiju. Saznati da je preminuo za nas je veliki šok – izjavila je Eija Nutinene vlasnica restorana. Uzrok smrti još nije poznat.

Mati Nikenen rođen je 1963. godine u Jivsekali i obeležio je jednu epohu ski skokova. U periodu od 1980. do 1990. godine dominirao je na zaletištima i osvojio je brojne zlatne medalje.

Poznat pod nadimkom “leteći Finac” Nikenen je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, a ima i jednu bronzu (Sarajevo – mala skakaonica). Na svetskom prvenstvu ski skokova ima pet najsjajnijih odličja, jedno srebro i tri bronze.

Četiri puta pobeđivao je u ukupnom poretku Svetskog kupa, dok je dva puta osvajao turneju Četiri skakaonice (1983, 1988). Ukupno je imao 46. pobeda, a čak 76. puta našao se na podijumu. Karijeru je završio 1991. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here