Umro Milan Kostić iz Špajera

0

U nedelju je u rodnoj Soko Banji preminuo poznati srpski aktivista Milan Kostić iz Špajera. Kostić je bio jedan od osnivača kluba Jugoslovena u Špajeru 1972. godine, današnjeg kluba Mladost. Do poslednjeg dasha je u klubu radio kao blagajnik.
Pored angažovanja u klubu, Kostić je bio nepunu deceniju predsednik Veća stranaca grada Špajera, u kome su Srbi po brojnosti zauzimali drugo mesto, odmah posle turske populacije. Za to vreme pokrenuo je niz akcija kod grada, vezanih za poboljšanje načina života naših ljudi, zalagao se da stranci dobiju prava glasa, kao i da penzioni sistem povratnika bude na njihovoj strani. Sarađivao je sa nemačkim političarima i bio je jedan od inicijatora manifestacije Dan prijateljstva.
Najveći uspeh postignut je kada je pre pet godina tadašnji prvi čovek Socijaldemokratske partije Nemačke, Kurt Bek, posetio ovu srpsku manifestaciju. Milan Kostić rođen je u Soko Banji, a jedno vreme je proveo u Beogradu. Kao oficir nekadašnje jugoslovenske vojske, često je boravio po raznim misijama Ujedinjenih nacija po svetu. Daleke 1972. godine dobio je mogućnost da na godinu dana dođe za Nemačku i nauči jezik. Međutim, vrlo brzo je našao ljubav svoga života, suprugu Nemicu i venčao se, dobio dvoje dece i ostao u Špajeru.
Kao električar jedno vreme je radio u Simensu, a potom u firmi Isover, četiri godine bio je predsedavajući sindikata u firmi, a raspad Jugoslavije ga je "pokrenuo" da se uključi u Veće stranaca kako bi pomogao svom narodu. Ostaće upamćen kao veliki aktivista koji se zaista borio za prava svoga naroda. Kostić će biti sahranjen u Špajeru.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here