Umro poslednji živi član posade Hinderburga

0

Ponos nacističke Nemačke u plamenu: Stravična nesreća u kojoj je poginulo 35 osoba
 

Provan je rekao da je Franc preminuo 13. avgusta. Francova udovica Anerosa rekla je da je umro u 92. godini od bolesti srca.

 

Franc je imao 14 godina i bio sobar na cepelinu Hinderburg koji se zapalio i srušio u Lejkhurstu u Nju Džersiju. U nesreći 6. maja 1937. poginulo je 35 od 97 ljudi na Hinderburgu i pripadnika mornarice na tlu.

 

Provan je rekao da je Franc preživeo "bez ogrebotine" zahvaljujući sreći i brzom razmišljanju. Posle nesreće Hinderburga, Franc se vratio u Nemačku i bio tehničar
na avionima tokom Drugog svetskog rata.

 

Franc je slučajno postao član posade Hinderburga.

 

"Njegov brat radio je u luksuznom hotelu u Frankfurtu gde su odsedali putnici i kapetani pre nego što bi cepelin krenuo na put rano ujutro. Jedan od kapetana je rekao da traže sobara i njegov brat je to čuo", rekao je istoričar Džon Provan, blizak prijatelj Franca.

 

 

Hinderbrug, dugačak 245 metara i prečnika 41 metar, smatrao se najluksuznijim prevozom preko Atlantskog okeana u to doba. Njegov pad, za koji se veruje da je izazvan time što je statički elektricitet zapalio vodonik kojim je cepelin bio ispunjen, bio je veliki udarac za imidž Nemačke koji su nacisti želili da predstave svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here