UN: Dobrovoljci iz Kijeva vrše zločine

0

Beta/AP/E. L.
Ukrajinsi dobrovoljci po povratku sa ratišta u Kijev
 

Kancelarija ukrajinskog vojnog tužilaštva nije uložila značajan napor da bi istražila navodna kršenja, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

I pored sporazuma o prekidu vatre, ukrajinska vojska je noćas napala aerodrom u Donjecku, a lokalna milicija nije uzvratila vatru, saopštilo je Ministarstvo odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ukrajinske trupe izvršile su napad iz pravca sela Peski, nedaleko od aerodroma, oko deset kilometara severozapadno od Donjecka. "Bilo je provokacija, ali manjih. Odbili smo ih", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da se, uprkos provokaciji, generalno održava prekid vatre koji je proglašen 9. decembra.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u nedelju da prekid vatre na istoku Ukrajine omogućava ukrajinskoj vojsci da pojača svoje položaje.

U poslednjih devet meseci u sukobima u Ukrajini poginulo je 4.707 ljudi, a povređeno je još 10.322, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN. U periodu od 6. septembra do 12. decembra, od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre između Kijeva i samoproglašenih republika u Donbasu, poginulo je najmanje 1.357 ljudi.

Zvaničnik ukrajinskog Ministarstva odbrane Viktorija Kušnir saopštila je da je 917 ukrajinskih vojnika  poginulo, a 3.318 ranjeno na istoku Ukrajine tokom vojne operacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here