EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da posreduje kada je reč o održavanju samita o Ukrajini samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju, rečeno je RIA Novostima u kabinetu Gutereša.

Agencija navodi da joj je, povodom inicijative Kijeva za održavanje samita o Ukrajini, čiji bi posrednik bio Gutereš, u kabinetu generalnog sekretara rečeno da Gutereš može da posreduje samo ako sve strane žele da on bude posrednik.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je juče da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati na tom skupu.

Kuleba je za AP izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva meseca održi “mirovni” samit čiji bi posrednik bio generalni sekretar UN Gutereš.

Kulebar je rekao da pre direktnih razgovora njegove zemlje sa Moskvom, Rusija mora da se suoči sa tribunalom za ratne zločine.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući taj predlog, rekao da Rusija nikada nije ispunjavala tuđe uslove.

1 COMMENT

  1. Odli malo, smanji malo Kuleba i zavrsi sa Donbasom, sa Luganskom – pobede nema ni vama – a ni Rusima. Ratom samo maltretirate, unistavate obican narod : i Rusije, i Ukrajine i Luganska, kao i Donbasa. Ciljevi specijalne acije, koja evo skoro pa godina ce da bude, nisu postignuti. Mnogo je gubitaka sa obe strane. Sta je Putin dobio? Sta je Ukrajina dobila : mnogo mrtvih dusa, razaranje i prizore iz Prvog Svetskog rata. Bravo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here