Tanjug/AP

UN su večeras pozvale da se sve učini za očuvanje sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, pošto su ruske vlasti tokom dana saopštile da se povlače iz tog dogovora zbog napada na ruske brodove u crnomorskom poluostrvu Krim.

– Od vitalnog je značaja da se sve strane uzdrže od bilo kakve akcije koja bi ugrozila sporazum prevoza žitarica na Crnom moru – izjavio je portparol generalnog sekretara UN-a Stefan Dižarik.

Ruske vlasti saopštile su danas da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Ta blokada je izazvala skok cena hrane i izazvala strah od gladi.

Turske vlasti saopštile su da nisu zvanično obaveštene o povlačenju Rusije iz sporazuma, potpisanog 22. jula u Istanbulu.

Ukrajinske vlasti su ocenile da je Rusija “pod lažnim izgovorom” opravdala povlačenje iz dogovora.

– Moskva koristi lažni izgovor da blokira koridor žitarica koji obezbedjuje hranu za milione ljudi. Pozivam sve države da zatraže od Rusije da prekine svoje igre gladju i ponovo se obaveže da će ispuniti svoje obaveze – rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma opravdale napadom bespilotnim letelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

“S obzirom na teroristički čin koji je ukrajinski režim izveo uz učešće britanskih stručnjaka protiv brodova Crnomorske flote i civilnih brodova uključenih u bezbednost koridora za žitarice, Rusija obustavlja svoje učešće u primeni sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here