UN: Rezolucija o obaranju aviona

0

U obaranju aviona kompanije "Melzija erlajns" život je izgubilo 298 ljudi
 

Australija, koja je u nesreći izgubila 28 državljana, izradila je nacrt rezolucije u koji je uvid umala agencija Rojters i kasno sinoć podelila ga članicama Saveta bezbednosti.

 

Diplomate, koje nisu želele da budu imenovane, izjavile su da bi glasanje o nacrtu rezolucije moglo biti održano u ponedeljak.

 

U nacrtu teksta "zahteva se da odgovorni za incident budu izvedeni pred lice pravde i da sve države u potpunosti sarađuju sa naporima za ustanovljavanje odgovornosti".

 

Pročitajte još:

* Holandija zgrožena šta se radi s mrtvim putnicima

* "Ukrajinci su ovako srušili i naš avion"

* Goli ljudi padali sa neba, jedno telo kroz krov pravo u kuhinju

"Na najjači mogući način osuđeno je obaranje aviona `Malezija erlajnsa` što je rezultiralo tragičnim gubitkom 298 ljudskih života i od ostalih država u regionu zahteva se da se uzdrže od nasilnih postupaka usmerenih protiv civilnog leta", navodi se u tekstu.

 

SAD i druge svetske sile smatraju da je avion, najverovatnije oboren projektilom "zemlja-vazduh" ispaljenim sa teritorije pod kontrolom profederalnih snaga u Ukrajini.

 

Američki ambasador u UN Samanta Pauer izjavila je da Vašington ne može da odbaci mogućnost ruske pomoći u ispaljenju projektila.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od ukrajinskih profederalnih snaga da sarađuju i insistirao da međunarodna istraga "ne sme žuriti sa zaključcima". Moskva negira umešanost u incident za koji okrivljuje ukrajinske snage.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here