pixabay.com
Ujedinjene nacije

Prvi komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na zasedanju u petak je skoro jednoglasno podržao nacrt rezolucije koji je predložila Rusija u saradnji sa devet zemalja o jačanju sistema sporazuma o naoružanju, razoružanju i neširenju oružja.

Nacrt su podržale 174 zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, nijedna država nije glasala protiv. Pet zemalja — Ukrajina, Gruzija, Sudan, Palau i Kolumbija — bile su uzdržane.

Usvajanje dokumenta izrađenog nakon prestanka dejstva Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa jedan je od prioriteta rada Rusije na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. U njemu se predlaže da se “ozbiljno razmotre negativne posledice koje za sobom povlači podrivanje sporazuma i dogovora o kontroli naoružanja, razoružanja i neširenja oružja”.

U rezoluciji se pozdravlja uloga Ujedinjenih nacija za podršku pregovora o ovoj temi. U njoj se, takođe, traži od generalnog sekretara UN “da nastavi da pruža pomoć koja bi mogla da bude neophodna radi zaštite integriteta sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanja i neširenja, kao i za jačanje sistema takvih sporazuma”.

Tekst rezolucije koji je odobrio komitet, u decembru će biti razmotren na plenarnom zasedanju Generalne skupštine UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here