facebook/Sputnik Србијa
Bitka oko poslednjeg uporišta ID-a u Siriji

Vojna kampanja i eskalacija nasilja na severu Sirije mogle bi dovesti do ponovnog oživljavanja terorističkog pokreta ID, navodi se u saopštenju nezavisne istražne komisije UN za Siriju.

„Svaka nova vojna kampanja može dovesti do nebezbednog stanja i haosa, rizičnih okolnosti u kojima može doći do oživljavanja ID-a“, navodi se u saopštenju.

Komisija u tom pogledu poziva sve strane koje učestvuju u sukobu da obnove dijalog i obezbede zaštitu civila za vreme vojnih operacija.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) takođe upozorava da bi sukob na severu Sirije mogao da prouzrokuje i nove migracije stotine hiljada ljudi.

„Stotine hiljada civila u severnom delu Sirije trenutno je u opasnosti. Civili i civilna infrastruktura ne smeju postati mete“, rekao je šef UNHCR Filipo Grandi.

Iz Agencije za izbeglice UN ističu da se situacija za one koji su napustili svoje kuće zbog ratnih dejstava pogoršava zbog snižavanja temperature u severnim delovima zemlje.

UNHCR poziva sve strane da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da obezbede nesmetan pristup humanitarnim službama do onih kojima je neophodna pomoć.

Жестока битка око последњег упоришта ДАЕШ-а у Сирији!

Жестока битка око последњег упоришта ДАЕШ-а у Сирији!

Gepostet von Sputnik Србијa am Dienstag, 19. März 2019

Prema podacima Agencije, trenutno oko 5,6 miliona Sirijaca ima status izbeglica zbog konflikta u zemlji. Od toga 3,6 miliona Sirijaca živi u Turskoj.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je objavio da turska vojska pokreće operaciju „Izvor mira“ protiv Kurda i terorista ID-a na teritoriji severne Sirije.

Odmah nakon toga, turska avijacija je nanela vazdušne napade na pogranične gradove, a nešto kasnije je pokrenuta i kopnena operacija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime