UNICEF pokrenuo kampanju – Iz mog ugla – posvećenu mentalnom zdravlju mladih

Unicef
Kampanja UNICEF-a Iz mog ugla

UNICEF u Srbiji je danas pokrenuo kampanju posvećenu podizanju svesti o mentalnom zdravlju mladih – Iz mog ugla. Početak kampanje je obeležen projekcijom kanadskog filma “Povezivanje tačkica” o iskustvima mladih širom sveta čije prikazivanje je podržala ambasada Kanade u Srbiji.

Podaci UNICEF-ovog izveštaja, Stanje dece u svetu pokazuju da je svako sedmo dete na globalnom nivou direktno pogođeno merama protiv pandemije, dok je više od 1,6 milijardi dece pretrpelo neki gubitak u pogledu obrazovanja.

U Srbiji je U-Report anketa pokazala da 50% ispitanika izveštava da im je raspoloženje lošije nego pre pandemije, a 11% kaže da se nijednom nije osećalo srećno, opušteno i
motivisano, tokom prethodne dve nedelje.

Anne Marie Ćurčić, novinarka

Mentalno zdravlje često nije u središtu pažnje javnosti, a postoji i značajna društvena stigma u vezi sa traženjem stručne pomoći. Cilj kampanje Iz mog ugla jeste da se podigne svest javnosti o važnosti mentalnog zdravlja i podstaknu adolescenti da se obrate za pomoć, ukoliko im je ona potrebna.

– UNICEF je pokrenuo ovu kampanju jer želimo da se uhvatimo u koštac sa stigmom koja sprečava mlade ljude da govore o svojim problemima i traže pomoć. Udruženi sa vladom, partnerima poput kanadske ambasade u Beogradu, javnim i privatnim sektorom i mladim ljudima, radimo na ponovnom osmišljavanju sistema mentalnog zdravlja u Srbiji i na tome da on više odgovara potrebama mladih – istakla je Josi Ečeveri Burkhard, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji.

Josi Ečeveri Burkhard

UNICEF u oktobru pokreće i platformu na internetu za mentalno zdravlje, kako bi se mladima i onima koji im pružaju podršku (roditelji, nastavnici, škola, socijalni radnici, itd.) obezbedile relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju. Ova platforma omogućiće mladima da se informišu o postojećim uslugama, kao i da pristupe savetovanju preko interneta.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime